Вход

Германия привлича най-много българи за работа в туризма

Германия привлича най-много българи за работа в туризма

Без да е сред водещите туристически дестинации в Европа, Германия е страната, която наема най-много българи за работа в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Това обясни Живко Янакиев - директор на „Бюро по труда” – Бургас, пред репортер на Kmeta.bg.

Той уточни, че най-често се търсят квалифицираните готвачи, които са и най-добре платени. Глад има обаче и за камериерки, бармани и сервитьори. Тенденцията е нова, тъй като преди време за Германия заминаваха предимно строителни работници.

„От години немските работодатели предпочитат да работят с Бюрото по труда в Бургас. Голяма част от хората, които минават различни обучения тук, после заминават да работят в чужбина, като най-много наети има именно в сферата на туризма. Това донякъде е и причина нашите работодатели да не могат да си намерят лесно квалифицирани кадри за сезона”, обясни от своя страна Пенка Кирилова – Директор на регионалната служба по заетостта.

В началото на тази година интерес за набиране на кадри е имало и от чешки работодатели. „На тях обаче им е по-трудно да намерят хора, тъй като търсят основно оператори на цифрови и програмни управления и автоматични линии. Такива кадри трудно се намират. Към момента има обявени над 100 работни места в тази сфера”, допълни Живко Янакиев.

През тази година Бюрото по труда в Бургас е обучило около 200 души за сервитьори, готвачи и камериерки. Преди началото на лятото предстоят още два курса – за бармани и за сервитьори.

Предварителните прогнози са за по-силен сезон тази година. Поради което набирането на кадри вече е започнало. В тази връзка „Бюро по труда” – Бургас и Регионалната служба по заетостта организират трудова туристическа борса, в която ще се включат около 45 работодатели от областта. Срещата ще се състои на 24 март, от 10:00 часа до 13:00 часа в Културния дом на Нефтохимика.

„Имаме готовност да предложим на работодателите около 1000 подготвени човека, които са регистрирани като безработни. Но в сферата на туризма са нужни много повече хора. Затова ако е нужно ще организираме още една трудова борса.”, уточни Пенка Кирилова.

По думите й изискванията на предлагащите работа стават все по-високи, но и условията – на тези, с които Бюрото по труда работи – са се подобрили. Много от фирмите предлагат спане или транспорт до и от работното място, както и храна. Част от работодателите, които са от вътрешността на страната, пристигат по морето с готови сформирани екипи.

http://www.kmeta.bg
Последно променена вСряда, 30 Март 2016 07:07

Banner 468 x 60 px