Вход

Храмът „Свето Благовещение Богородично” в Разлог чества своя празник

Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествена Света литургия в храма „Свето Благовещение Богородично” в Разлог, чийто храмов празник е именно днес, на Благовещение. Негово Високо Преосвещенство митрополит Серафим, в съслужение с енорийските свещеници иконом Янко Русков и свещеник Димитър Белчин, както и свещеници от епархията, извършиха и водосвет за здраве на всички миряни и отдадоха почит и смирение към делата на всички светци. На днешния празник, именно в Разлог, бе ръкоположен в дяконски чин младеж от Сандански, който с това си звание става част от енорията.

Неврокопският духовен хор към Светата Епархия в Гоце Делчев огласи храма с църковни песнопения.

„След прегрешението на нашите прародители Адам и Ева, Бог не остава в неведение човечеството и дава обещание, че от тяхното потомство ще дойде спасител, който отново да дари спасение и ще върне отново обещания Рай. И именно с изпълнението на тази Божия промисъл-Света Богородица-избраницата, получава благата вест от Архангел Гавраил, че ще стане майка на нашия Спасител. Именно от тези събития се заражда празникът Свето Благовещение, от където идва и името на нашия храм”-каза отец Димитър Белчин. Той пожела на всички миряни да бъдат здрави, а благодатта на Светото Евангелие да огрява пътя на всички и да им помага Божията милост.

Строежът на храма „Свето Благовещение Богородично” започва през 1924 г.. През 1936 г. е изографисан олтарът, след което се извършва неговото освещаване. В наши дни, църквата има облик на една от най-привлекателните и красиво изографисани не само в Пиринския край. Това става с помощта на хора от града, желаещи да помогнат, благодетели, както и с подкрепата на Община Разлог.

Празникът уважиха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и заместникът му по социалните дейности Венцислав Гърменов, жители и гости на града.


Християнският празник Благовещение се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. 
На Благовец не бива да се излиза от дома гладен и без пари, защото според повелята, когато човек чуе кукувицата, през цялата година ще бъде сит и богат. 

 

Имен ден празнуват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой и Благойна.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Последно променена вПетък, 25 Март 2016 12:06

Banner 468 x 60 px