Вход

1-ви МОДЕН ИНФО ДЕН

На 12 октомври 2022 г. БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ТЕКСТИЛ И ОБЛЕКЛО бе домакин на  1-ви МОДЕН ИНФО ДЕН в България, който се организира в рамките на проект  CREATIVE HUB “Създаване и развитие на Креативен център за подкрепа на завършили мода, стартиращи млади дизайнери и прилагане на механизми за развитие на модния сектор в трансграничния регион”, финансиран в рамките на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020 г.

Проектът се изпълнява в партньорство със Солунска търговско-промишлена камара, Гърция (водещ партньор), Асоциация на гръцката модна индустрия, Гърция, Gnosi Anaptixiaki НПО, Гърция и Сдружение СЪВРЕМИЕ, България, като представители на всички партньори уважиха събитието.

Гост лектор бе г-жа Мария Онтева, дизайнер и преподавател по специалност Промишлени изкуства МОДА, която пред над 50 участници /студенти по мода, млади дизайнери, представители на фирми от сектор Текстил и облекло, образователни институции и др./ стартира модния ден с представяне на български дизайнери, които имат принос в световната мода и презентиране на добри практики и примери за устойчива мода. Голям интерес сред присъстващите имаше представянето на т.нар Иновативни облекла като дрехи, регулиращи температурата, умен сутиен, дрехи с наночастици и др.

Програмата продължи с атрактивна презентация на световните модни тенденции за 2023 от подиума до улицата, където участниците имаха удоволствието да се запознаят с актуалните  цветови и модни комбинации за новия сезон.

 В рамките на дискусионната част Г-н Иван Иванов – представител на специализирано изложение ТексТейлър Експо запозна накрактно присъстващите с възможностите, които предоставя тазгодишното издание на изложението. Специален акцент бе поставен върху стремежа на организаторите да подпомагат младите хора в текстилния и модния бранш да получат изява, да утвърдят своята увереност в собствените сили и умения, да станат част от едно голямо събитие - да могат да усетят тръпката на модния подиум. В настоящото издание от 27-29 октомври 2022г. ученици и студенти ще имат възможност да използват сцената за модни дефилета, за да представят своето усещане за мода, чрез създадените от тях модели на облекло.

 Друг акцент от събитието бе възможността за използване от страна на студентите на иновативна технология за печатане върху плат, чрез нова машина, която се внася за първи път в България и която е собственост на фирма АМКО Принт град Петрич. Управителят на фирмата г-н Стойне Златков представи новата технология и остана отворен за сътрудничество с всеки, който има желание да се запознае с новата техника.

 Модният ден приключи с коктейл/кетъринг, на който разговорите продължиха в неформална среда.

 

The Project is co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

and by national funds of the countries participating in the

Interreg V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020” Cooperation Programme

 

Последно променена вПетък, 25 Ноември 2022 11:33

Banner 468 x 60 px