Внимание
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 986
Вход

България прие председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа

  • Написана от 
  • Публикувана в Новини

България приема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа с ясната цел да запази и укрепи ценностите и принципите на европейското обединение и сътрудничество – права на човека, демокрация и върховенство на закона. Това заяви министър Даниел Митов в рамките на участието си в заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа (СЕ) в Страсбург. По време на срещата министър Митов прие от босненския си колега Игор Црнадак ротационното председателство на Комитета за периода ноември 2015 г. – май 2016 г., като това е второто председателство на България след приемането й в СЕ през 1992 г.

В своето изказване пред Съвета министър Митов представи приоритетите и програмата на българското председателство, като посочи, че те са съобразени с актуалните политически процеси, оказващи влияние върху сигурността в Европа. Сред основните цели на председателството министър Митов открои насърчаване правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, независимостта на медиите и защита на уязвими групи.

Гарантирането на правата на детето е сред водещите приоритети на Република България, утвърдени от Националния координационен механизъм по правата на човека, подчерта в изказването си министър Митов. Той акцентира върху предвидените инициативи, свързани с достъпа до култура, подпомагане на процеса на социална интеграция и намаляване на рисковете от прояви на расизъм и ксенофобия. Българският първи дипломат посочи, че във фокуса на председателството ще бъдат още медийната независимост и свободата на словото като основополагащи елементи на демократичното общество. 

„Укрепването и пълното прилагане на основните права и свободи изискват общи и координирани усилия за да се справим с настоящите икономически, социални и политически предизвикателства в Европа", коментира министър Митов. В този контекст той подчерта, че българското председателство ще работи за засилване на сътрудничеството на Съвета на Европа с другите международни организации.

В рамките на посещението си Даниел Митов подписа Допълнителния протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на тероризма, отнасящ се до чуждестранните терористични бойци, като по този начин България стана осемнайсетата страна, подписала протокола. Генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд приветства подписването на документа и подчерта стратегическото му значение като платформа за конкретни действия.

По случай българското председателство на Комитета на министрите, в СЕ в Страсбург бе открита изложбата „Тракийски гробници – световно културно наследство“.

Последно променена вЧетвъртък, 12 Ноември 2015 17:02

Banner 468 x 60 px