Вход

Кметът на Община Чавдар бе награден в конкурса "Кмет на годината"

Да следваме примера на най-добрите кметове в България.

Кметът на Община Чавдар Пенчо Геров получи наградата в националния конкурс „Кмет на годината”, организиран от портала на българските общини www.kmeta.bg. за победител в категорията "Пълноценна жизнена среда" за малка община с население до 20 000 жители.

Образцово село за чудо и приказ, в което не се краде, а се усвоява, в което милионите от Европейския съюз не потъват, а точно напротив - превръщат го в швейцарско... така може да бъде описано средногорското село Чавдар. То се намира само на 70 километра от София, а в него живеят 1100 души. Чавдар е една от най-малките общини у нас и първенец по усвояването на милиони от ЕС.

За селото вече са похарчени близо 12 милиона лева по европейски програми, като още милион и половина чака да бъде усвоен. Навсякъде има нови тротоари. В селото има и ново еко осветление, нови пейки и катерушки. Живеещите в Чавдар се радват и на чисто нов площад с водни каскади и фонтани, на много цветя, тревни площи и работещи чешми.

С европейски пари е ремонтирана изцяло и детската градина "Щастливо детство". Децата там се радват на гумена настилка, мини амфитеатър, криви огледала, нови пързалки и люлки. 

Открити са и „Спортно-туристическа атракция” и „Туристически увеселителен парк”, изградени по Програма за развитие на селските райони 2007-2013.

 

 

 

Ето как достойно трябва да бъдат отличавани кметовете с големи сърца, какъвто е Пенчо Геров .

Асоциацията на българските градове и региони (АБГР) и Бизнес Справочник България отличиха Община Чавдар в годишните си награди  в категория „Развитие на селските райони“. Призът беше получен лично от кмета на общината Пенчо Геров в „Пирин голф и кънтри клуб” в Разлог. За по-малко от месец община Чавдар получи три престижни награди, отбелязващи успехите й както в усвояването на средствата от Европейския съюз, за които заема една от лидерските позиции в национален мащаб, така и в последователната дългогодишна политика за устойчиво развитие на единственото й населено място – с. Чавдар. На проведения под патронажа на Министерството на земеделието и храните през месец октомври 2014 година Национален конкурс за избор на “Евросело 2012 г.” общината получи две награди. Едната от тях е второ място за най-много реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 – 7 на брой, на обща стойност 5,6 млн лв. Втората, специалната награда на журито, е за цялостното преобразяване облика на с. Чавдар.

Третата награда Община Чавдар получи на 13.11.2012 г. в рамките на друг конкурс – “Община 2012 г.”, също провеждан под егидата на МЗХ. Тя е за престижното първо място в категорията “Туризъм” за реализирания по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. проект “Археологически парк “Тополница” в община Чавдар, местността “Св. Петка”. Проектът представлява уникална туристическа атракция, включваща сграда за експозиция на предмети от ранния неолит, възстановка на жилищни сгради, характерни за този период, както и работилница за обработка на кожи, производство на каменни оръдия и керамични съдове и други атракции.

Последно променена вСъбота, 17 Октомври 2015 17:53

Banner 468 x 60 px