Вход

Заключителната конференция на проект "CompoWIN - Квалифицирана работна ръка за високотехнологично производство

 

На 26 октомври в Благоевград се проведе заключителната конференция на проект "CompoWIN - Квалифицирана работна ръка за високотехнологично производство", който Бизнес Център – Сандански изпълни в партньорство с шест организации от пет Европейски държави – България, Естония, Германия, Словения и Хърватия и с финансовата подкрепа на програма Еразъм+ на Европейския съюз.

В събитието се включиха представители на бизнеса, образователни институции, местни и регионални власти, ученици и студенти, а също и представители на партньорските организации от Хърватия, Германия, Словения и Естония.

Екипа на проекта представи основните дейности и резултати, които бяха реализиране в рамките на проекта. CompoWIN e инициатива в подкрепа на композитната индустрия, която има за цел да допринесе повишаване качеството и уменията на човешките ресурси в производствената промишленост и по-конкретно в сферата на композитните материали и изделия.

Въпреки, че са малко познати за широката публика композитните материали са навсякъде около нас – от бетона, който използваме в строителството до високотехнологичните керамични композити, които изграждат топлинния щит на космическите совалки. Композитите са материалът на бъдещето. Те се използват за производството на самолети, лодки, спортно оборудване, перки за вятърни турбини, мебели, различни елементи на автомобили и много други. Поради специфичните си свойства, композитните материали могат да бъдат по-издръжливи, по-леки или по-евтини в сравнение с традиционните материали.

И въпреки че е една от малкото производствени отрасли, които все още разчита основно на ръчния труд, композитната индустрия се характеризира с висока добавена стойност. Но, както в много други сектори, компаниите – производители на изделия от композитни материали страдат от липсата на квалифициран персонал и текучеството на работната сила.

За да отговори на всички тези предизвикателства, екипа на проекта CompoWin разработи и изпита иновативна програма за обучение на работна ръка в сферата на композитната индустрия. Обучителната програма CompoWin е разработена от фирми с дългогодишен опит в изработката на елементи от композитни материали в партньорство с образователни институции с традиции в подготовката на кадри за индустрията. Състои се от методика за обучение, която комбинира онлайн ресурси и практическо обучение на работното място.   

Повече информация за проекта може да намерите тук

CompoWin в LinkedIn               www.compohub.eu

За повече информация относно CompoWin може да се свържете със Сдружение Бизнес информационен и консултантски център – Сандански – партньор на инициативата в България.

За контакти:

Сдружение БИКЦ – Сандански

Ул. „Македония“ 39, ет.4, офис 403

2800 Сандански, България

Лице за контакт: Пламен Тодоров

T: +359 746 30549

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

www.bicc-sandanski.org

Banner 468 x 60 px