Вход

ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОРУМ ,,ОТ ФЕРМАТА ДО ТВОЯТА ТРАПЕЗА“

Предстоящо - Земеделски форум « Овцевъд и Козевъд

Днес официално бе представен мащабният проект – Земеделски форум ,,От фермата до твоята трапеза“, с дати 15 и 16 октомври 2022г. в Градския парк – гр. Гоце Делчев, организиран от Областна дирекция ,,Земеделие“ Благоевград. Форумът се реализира под патронажа на Президената на Република България – Румен Радев.

Проектът е подкрепен и финансиран от Министерство на земеделието, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград и Общини от Югозападна България – община Гоце Делчев, община Кресна, община Хаджидимово, община Струмяни, община Симитли, община Сандански, община Гърмен, община Якоруда, община Сатовча, община Белица. Партньори на събитието: Национално сдружение на общините в Република България, ,,Метро“ България и ,,Пирин спринг“. На пресконференцията присъстваха г-жа Мария Захова, директор ОДЗ Благоевград, г-жа Фиданка Котева, заместник –кмет по хуманитарните дейности на Община Струмяни, г-жа Магдалена Богданова, заместник-кмет на община Якоруда, г-жа Красимира Мавродиева, заместник - кмет по социалните дейности на Община Белица, г-жа Мария Мавродиева, представител на Община Гоце Делчев, г-жа Йорданка Донкова, директор на Дирекция ,,ЕМП и Грао“ на Община Гърмен.

     Основен приоритет на Земеделският форум е да се утвърди като фестивал, даващ възможност на земеделските производители от Югозападния регион да представят продукцията си, както и общините да  презентират своите туристически забележителности, паметници на културата и културни събития. Форумът ще развие и допринесе за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм, съчетаващ природа, храна, култура, забележителности. 

      Сред основните акценти на Земеделския форум е сътрудничество между всички институции, в подкрепа на българското земеделие.

Мисията на форума ,,От фермата до твоята трапеза“ е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление.

      В рамките на два дни жителите и гостите на гр. Гоце Делчев ще могат да се запознаят със земеделските производители от 14 –те общини и продукцията им, да я опитат, да направят контакт за последващо ежедневно консумиране на висококачествени храни.

      По думите на директора на ОДЗ – Благоевград – г-жа Мария Захова: ,,акцентите на форума са: българския земеделски пазар, местните производители и местното производство. По този начин не само ще се допринесе за развитието на българската икономика и местните производители, но ще се гарантира и високо качество на продуктите, които ще бъдат предложени в рамките на изданието.

Нашата цел е максимална ефективност и ползотворност за хората от Югозападния регион, обединявайки държавната и местна власт“.

          Събитието е с вход свободен и е подготвило изключително богата културна програма.

          На 15 октомври и 16 октомври /събота и неделя/ Форумът стартира в 10:30ч. с изненади за най-малките гости - специални тематични спортни игри, организирани от ,,Детска спортна академия Благоевград“ , а от 16:00ч. теаматичен детски театрален спектакъл и Ателие ,,Face paint” – подготвени от Парти агенция „Бобо“.

От 17:30ч. и 18:30ч. в Градския парк ще бъдат презентирани Кулинарни пърформанси с Таньо Шишков & екип и невероятната българска актриса Катерина Евро, които ще приготвят вкусни ястия с продукцията на земеделските производители. От 19:30ч. ще бъде Официалното откриване на Земеделски форум ,,От фермата  до твоята трапеза“ 2022г. В първата вечер от форума специален гост ще бъде легендата на българска музика ВАСИЛ НАЙДЕНОВ & БЕНД.  От 22:00ч. Театър на огъня и сенките ,,Fireter“ , съвместно с ,,Батукада“ ще изненадат жителите и гости на гр. Гоце Делчев с невероятен Театрално - огнен спектакъл.

На 16 октомври /неделя/ богатата програма продължава през целия ден, като точно в 20:00ч. на сцената ще се качи емблематичната Рок група ,,Сигнал“. Финалът на форума ще бъде шеметен. Спектакълът ,,Огния“ на Театър на огъня и сенките ,,Fireter“ ще закрие първото издание на Земеделския форум ,,От фермата до твоята трапеза“.              

Областна дирекция ,,Земеделие“- Благоевград вярва, че проектът е изключително практически ориентиран и ще спомогне за изграждане на бизнес мрежа между производител и потребител за разпространение на земеделскта продукция.  Вярваме, че така ще създадем ползотворни  отношения и добри условия за земеделските производители. Вярваме, че ще стимулираме аудиторията да консумира само полезна храна, да закупува български продукти и подкрепя труда на своите земеделци.  Вярваме, че ще създадаем благоприятна среда за конкурентоспособност на земеделските стопанства

Последно променена вСъбота, 10 Септември 2022 17:42

Banner 468 x 60 px