Вход

Дирекция „Национален парк Рила“ стартира инициативите по повод Европейски ден на „Натура 2000“

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 Министерство на околната среда и водите

Дирекция „Национален парк Рила”

Днес с кръгла маса в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград стартираха инициативите по повод 30-годишния юбилей от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз. В събитието се включиха студенти от специалност „Връзки с обществеността“ и техните преподаватели към Правно-историческия факултет.

Експерти от парковата дирекция представиха българските защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000, както и спецификата и уникалността на Защитена зона „Рила“ на територията на Национален парк „Рила“.

Дискутирани бяха въпроси, свързани с популяризиране възможностите, които екологичната мрежа предлага, и начините, чрез които отговаря на интереса към социално-икономическия ефект на мрежата към обществото.

На кръглата маса беше обсъдена и бъдеща съвместна работа, която е във фокуса на популяризиране опазването на биологичното разнообразие, подобряване на екологичното природозащитно състояние на естествените местообитания в Защитена зона „Рила“, част от Европейското природно наследство, на регионално ниво с участието на обществеността.

Студентите и преподавателите направиха редица предложения как да се популяризират и опазват обектите от мрежата „Натура 2000“ чрез създаване на тематични профили и интернет сайтове, по-бърз обмен на информация чрез социалните мрежи, контролиран достъп на посещенията, налагане на санкции на нарушителите, както и планиране на допълнителни природозащитни дейности, инициативи и кампании, с активното участие на ученици и студенти.

Събитията продължават с Дни на отворените врати по повод 21 май – Европейски ден на „Натура 2000“. В Посетителски център – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков ще бъдат на 21 и 22 май 2022 г. Предвиден е поход в Национален парк „Рила“ съвместно с БД „ЗБР“ – Благоевград, РИОСВ-Благоевград и Клуб „Млад планинар“ – Петрич. Предстоят и дискусии със студенти от Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Университета по архитектура, строителство и геодезия – София.

 

ЗЕЛЕНА СТРАНИЦА” НА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ” - ГАБРОВО - Екокалендар2700 Благоевград, ул. „Бистрица” № 12 В, П.К. 56

Тел: (+359 73) 880 537, Факс: (+359 73) 881 023

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., www.rilanationalpark.bg

Последно променена вПетък, 20 Май 2022 13:28

Banner 468 x 60 px