Вход

Денят на Европа: поглед към настоящето и бъдещето на ЕС

Слагане на край на войната и оказването на помощ на Украйна изисква единство на ЕС © European Union 2022 

По време на дебат с Комисията и Съвета, евродепутатите заявиха, че вътрешното единство и солидарност в ЕС са от решаващо значение сега и за бъдещото възстановяване на Украйна.

В сряда сутринта членовете на ЕП обсъдиха социалните и икономическите последици за ЕС от войната на Русия в Украйна. Те приветстваха шестия пакет от санкции срещу Русия и пакета за възстановяване на Украйна, които бяха представени от председателя на Комисията фон дер Лайен. Членовете на ЕП подчертаха, че е необходимо да се окаже подкрепа и на гражданите и предприятията в ЕС, засегнати от войната, като призоваха за единство между държавите членки. Те също така поискаха подкрепа за страните, които са изправени пред най-тежките последици от войната, независимо дали поради зависимостта им от руския газ и петрол, или поради това, че са приели голям брой украински бежанци.


Френският делегиран министър на интеграцията Бриджит Кленкер и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен откриха дебата. Можете да гледате техните встъпителни изявления тук.


Повечето евродепутати подчертаха необходимостта от победа над Путин, но също така подчертаха, че най-добрият начин да се направи това е да се сведат до минимум разходите, които ще понесе самият ЕС. Това би позволило да се запази единството между държавите членки, да се смекчат последиците за домакинствата и бизнеса и да се даде възможност на ЕС да подпомогне по-добре следвоенното възстановяване на Украйна. Членовете на ЕП подчертаха тежкото положение на хората в ЕС, които трябва да избират между закупуването на храна и отоплението на домовете си, и също така поискаха от Комисията да обмисли по отделнo всяко ново законодателство, което може да увеличи тежестта върху вече изпитващите затруднения предприятия. Можете да гледате първия кръг от изказвания на членовете на ЕП тук.


Можете да гледате целия дебат тук.

Banner 468 x 60 px