Вход

БУРГАСКАТА ПУБЛИКА ИМА ПОСЛЕДЕН ШАНС ДА ГЛЕДА МЮЗИКЪЛА „ЦЕЛУНИ МЕ, КЕЙТ!“

Един от най-атрактивните бродуейски мюзикъли – „Целуни ме, Кейт!“ /Kiss Me, Kate!/ по прекрасната музика на американския композитор Коул Портър ще се играе за последен път в Бургас – поради лимитирания брой представления с откупени авторски права  –  на 22 юли, четвъртък, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Музикалното събитие е част от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г., реализирани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

На сцената в главните роли в четвъртък ще се представят харизматичните солисти на  Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Еделина Кънева и Марчо Апостолов. Със запомнящата се премиера на мюзикъла, който се поставя за първи път на българска сцена, с откупени авторски права, бяха закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2019 г. Мюзикълът бе представен с голям успех на различни сцени в България, като апогеят бе пълната зала на Народния театър през ноември 2019 г. и изправената на крака публика на финала. През следващата седмица избрани моменти от „Целуни ме, Кейт!“ ще бъдат представени на фестивала „Дни на класиката“ 2021 в Балчик.  

В мащабната постановка на „Kiss Me, Kate!” взема участие целият състав на Бургаската опера – солисти, оркестър, хор, балет, като крайният резултат е мащабност, бляскаво сценично шоу, но с вкус и мяра. Зарядът на постановката – по майсторската режисура на доц. д-р Александър Текелиев, се разгръща постепенно в сценичното действие, преминавайки през различни настроения и състояния на духа. Ненатрапчиво, с жив хумор и свежа ирония сценарият следва нишката на духовен катарзис, в който се разкриват отговори на вечните житейски въпроси – за силата на традиционните ценности, за сърдечния избор, който не се влияе от конюнктура, натиск отвън и предразсъдъци, за стойността на обичта и приятелството. Сценографията и костюмите на Денис Иванов са авангардни, разкриващи различните ъгли на душевни състояния и отношения между героите и скритите зад кадър послания.

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ е създаден по мотиви от Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата” и вече 70 години не слиза от сцените на Бродуей. В него се преплитат две основни сюжетни линии – получава се ефектът „театър в театъра“, който е предпоставка за вълнуващи сценични обрати и шеметно действие, преминаващо от сцена в сцена. Действието на едната сюжетна линия се развива по Шекспирово време, а на другата – в средата на XX век.

Зад диригентския пулт на 22 юли застава Цанислав Петков, за да пресъздаде, заедно с оркестъра на Бургаската опера, прекрасната музикална партитура на Коул Портър. Въпреки своите 31 години, той има вече сериозен професионален бекграунд – с оперни и оперетни заглавия, детски спектакли и концертни програми. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев.

Хореографията на балета, който е неотменна част от сценично действие, е на Желка Табакова. Важна за изграждането на завършения облик на спектакъла е и ролята на асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, които публиката ще види в основни роли и на сценатa.

Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина в сюжетната линия на „Укротяване на опърничавата“/ ще бъде сопраното Еделина Кънева. Тя ще се представи на сцената на Летния театър в блестящ сценичен тандем с Марчо Апостолов, който изпълнява ролите на Фред Греъм/ Петручо. Мария Цветкова-Маджарова, сопран, ще бъде своенравната красавица Лоис Лейн/ Бианка. Баритонът Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио и ще покаже комплексни артистични умения. В останалите роли бургаската публика и гостите на града ще видят: в образа на Хари Тревър/ Баптиста /баща на „опърничавата” Катерина/ ще бъде басът Делян Славов, чаровната и мила гардеробиерката на кинозвездата Лина Ванеси – Хети ще бъде Лина Пеева, в ролята на Пол, който готви музикална изненада за публиката –  баритонът Йордан Христозов. Забавните роли с криминално-комичен оттенък на Първи и Втори гангстер изпълняват Диман Панчев, бас, и Мирослав Димитров, тенор. В образа на възрастния сенатора – спонсор на театралния спектакъл „Укротяване на опърничавата“ и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси – г-н Харисън Хаулъл, ще влезе Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата”/ ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев. Вълю Тотев излиза на сцената на Летния театър в образа на портиера.

За мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“:

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретото е по Шекспировия шедьовър „Укротяване на опърничавата“. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото – цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

 

Banner 468 x 60 px