Вход

Църногорски събор “В сърцето на Граово” – трето издание. Култура, бит и традиции

За всички вас, нашите гости, ще направим курбан, който ще раздадем за здраве и берекет в събота на 3-ти юли.

Всеки ще може да опита и от двете чевермета, които ще завъртим, а ако сте участник в животновъдната изложба на автохтонни породи селскостопански животни, ще ви очакват награди и грамоти.

Местни майстори на млечни продукти ще покажат най-доброто от голяма гама вкуснотии произведени с много грижа и любов.
За любителите на био мед сме поканили пчелари от региона.


Заповядайте!
Очакваме Ви!

Под крилото на Гигинския манастир, в самото му подножие, в сърцето на Граово, за трети път, ще се проведе Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Изключително тежката ситуация с възникналата пандемия от COVID-19, попречи миналата година съборът да се състои.

Тази година, по традиция от предходните два събора, организаторите са подготвили отново богата програма, която да зарадва хилядите посетители в двата дни на празника.  Третото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще се проведе в дните 3 и 4 юли – събота и неделя.

Съборът събира в хармоничен микс културата, бита, традицията и най-ценното – духа на Граово.

Фолклогна програма, майсторски ателиета, възстановка на българско традиционно село и изложба на местни породи животни, ще привличат гостите на събора.

“Игрите на баба”, “Гласове от Граово”, “Доайвни от Граово”, Приемственост, Народни борби, Хоровод, Манастирски изложби, са част от програмата.

Специални гости ще са изпълнителите от Ансмабъл “Филип Кутев”, които честват 70 години от създаването си. Заедно с тях на сцената ще са Ансамбъл “Граовска младост, оркестър “Средец” и “Ансамбъл Граово”.

Животновъдството е традиционен граовски поминък и не случайно е един от главните акценти в програмата. Стопаните на местни породи ще покажат своите постижения в днешни дни, като демонстрират най-добрите екземпляри от своите стада.

Близо 30 хиляди души, от цялата страна, са посетили първия събор край Гигинския манастир “Свети безсребреници Козма и Дамян”.

Видео от първия Църногорския събор “В сърцето на Граово”

Снимки от Първи Църногорски събор:
проект Българските корени / @bulgarianroots  https://agro-journal.com/

Banner 468 x 60 px