Вход

Очакват се първите покани в рамките на новата програма „Творческа Европа“

Първите покани в рамките на новата програма „Творческа Европа“ са публикувани и се очаква да бъдат отворени за кандидатстване съвсем скоро.

Първата възможност е за проекти в областта на европейското сътрудничество. През новия период тя ще разполага с бюджет от над 60 милиона евро и се очаква да подкрепи проекти, включващи голямо разнообразие от участници, активни в различни културни и творчески сектори. Фокусът ще бъде върху европейското артистично сътрудничество и иновации по теми като ангажираност на публиката, социално сближаване, дигитализация, принос към европейската зелена сделка и специфични за сектора предизвикателства в музикалната сфера, архитектурата, културата и книжното дело. Кандидатите могат да избират между малки, средни или големи проекти в зависимост от размера на техния консорциум. Крайният срок за кандидатстване за публикуваната покана е в срок до 7 септември 2021г. Повече информация може да откриете ТУК.

Втората възможност е за проекти на европейски мрежи от културни и творчески организации с цел изграждане и надграждане на капацитета им за посрещане на общите предизвикателства, възпитаване на талантите, насърчаване на иновациите, просперитета, създаване на нови работни места и растеж като цяло. Тя е с предвиден бюджет от 27 милиона евро за периода 2021-2023 г. Крайният срок за кандидатстване е 26 август 2021 г. За повече информация, моля последвайте линка ТУК.

Третата възможност е с насоченост общоевропейски културни организации. С бюджет от 5,4 милиона евро за периода 2021-2023 г., тази сфера на програмата ще подкрепи различни културни организации. Публикуваната към момента възможност е за оркестри и предлага различни дейности, като възможности за обучение, професионализация и представяне на млади таланти. Крайният срок за кандидатстване е 26 август 2021г. За повече информация, моля последвайте линка ТУК.

За програмата

„Творческа Европа“ е основният инструмент за насърчаване на европейското културно и езиково многообразие, за опазване на културното наследство и за подпомагане на творческия и аудиовизуалния сектор. Програмата има за цел:

  • да засили артистичното и културното сътрудничество на европейско ниво
  • да насърчи конкурентоспособността, иновациите и устойчивостта на европейския аудиовизуален сектор
  • да насърчи междусекторни иновационни и съвместни действия, включително подкрепа за медийна грамотност, независима и плуралистична медийна среда за новини

Предстояща конференция по повод стартирането на  програма „Творческа Европа“ 2021 – 2027

На 17-ти и 18-ти юни ще се проведе официална конференция на високо ниво по повод стартирането на новия етап на програмата. Събитието се организирана от Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз, в сътрудничество с Европейската комисия. Събитието е хибридно (в Лисабон и стрийминг чрез платформата Zoom). Програмата може да откриете ТУК. Регистрацията се извършва от линка ТУК.

Enterprise Europe Network към БТПП напомня на МСП за възможността да се възползват от безплатните консултации и достъп до информация относно актуални програми за финансиране, навлизане на нови пазари и намиране на точните международни партньори. Повече информация за услугите може да откриете ТУК.

 

Banner 468 x 60 px