Вход

Членовете на ЕП призовават за повече санкции срещу Беларус след „отвличането на самолета на Ryanair“

Парламентът остро осъжда принудителното кацане на полета в Минск и задържането на беларуския журналист Роман Протасевич и София Сапега
„Отвличането на самолета на Ryanair“ представлява акт на държавен тероризъм, твърдят членовете на ЕП
ЕС трябва да наложи санкции на участвалите в този акт
Отстраняване на Беларус от участие в международни спортни прояви като европейски и световни първенства и олимпийските игри в Токио


Парламентът призовава ЕС да накаже лицата, участвали в принудителното кацане на самолет в Минск на 23 май и в задържането на журналиста Роман Протасевич.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 626 гласа „за", 16 „против" и 36 „въздържал се", членовете на ЕП категорично осъждат отвличането на полет на Ryanair като акт на "държавен тероризъм" и призовават да бъдат незабавно и безусловно освободени Роман Протасевич и София Сапега, както и всички други политически затворници в Беларус.

Списъкът със санкции на ЕС трябва да бъде разширен

Резолюцията призовава Съвета на ЕС да наложи възможно най-скоро санкции на беларуските физически и юридически лица, участвали в принудителното кацане и отвличане.

Държавите членки на ЕС трябва също така да пристъпят незабавно към изготвянето на следващ пакет от санкции срещу лицата, които са били участници или съучастници в изборните измами миналата година и последвалите нарушения на правата на човека в Беларус, се казва в текста. Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите органи, които играят роля в репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и агенти, работещи за режима в сферите на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Проаташевич по държавния канал ONT.

Освен това членовете на ЕП призовават за бързи икономически и секторни мерки, насочени към ключови беларуски отрасли, по-специално срещу секторите на петрола и петролните продукти, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Финансовата подкрепа за режима трябва да бъде строго отказана, да бъдат отказани всякакви нови кредитни линии за банките в страната, а инвестициите в инфраструктурно обекти или икономически предприятия да бъдат спрени. Европейските финансови институции трябва да бъдат възпрепятствани да придобиват облигации или каквито и да било други финансови инструменти, емитирани от правителството на Беларус и свързаните с него публични институции.

Беларус трябва да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и събития

В резолюцията се призовава също така Беларус да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и международни спортни събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. Освен това членовете на ЕП настояват Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) да отнеме правата за излъчване от беларуската държавна телевизия TVR на предстоящия футболен турнир „Евро 2020“ и да ги предостави безплатно на независимата телевизия Белсат TV.

Текстът засяга и редица други въпроси, свързани с отношенията между ЕС и Беларус, и ще бъде скоро достъпен тук. (10.06.2021)

Преди гласуването членовете на ЕП обсъдиха и продължаващите системни репресии и нарушения на правата на човека в Беларус, с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел във вторник, 8 юни. Повече от дебата тук (целия дебат) и тук (откъси от дебата).

Допълнителна информация
 
Прессъобщение — „Сасоли: изложбени снимки на Protasevich на основните летища в ЕС“ (25.5.2021 г.)
Прессъобщение — "Сасоли към Европейския съвет: Събитията в Минск са безпрецедентно тежки. Настояваме за незабавно международно разследване и освобождаване на задържаните" (24.05.2021 г.)
Съвместно изявление относно отклоняването на граждански пътнически самолет от беларуските органи и последващото задържане на независим журналист и блогър Роман Пратесевич (23.5.2021 г.)
Прессъобщение — Наградата „Сахаров“ за 2020 г. е присъдена на демократичната опозиция в Беларус (22.10.2020 г.)
Делегация на Европейския парламент за връзки с Беларус
Последно променена вЧетвъртък, 10 Юни 2021 17:53

Banner 468 x 60 px