Вход

ДИГИТАЛНА ПЛАНЕТАРИУМ СИСТЕМА И НОВ КАБИНЕТ ПО „НАУКИ“ ЩЕ ИМА ГАБРОВСКАТА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ

Астрономическата обсерватория и Планетариум в Габрово ще разполага с модерна дигитална планетариум система в звездната си зала. Вече е подписан договорът за доставка, монтаж и инсталиране на системата с италианската фирма Скайпоинт ООД. 

Звездната зала, където е необходимо да бъде монтирана новата дигитална планетариум система е с диаметър 8 метра и разполага с 50 седящи места. В залата има монтиран и действащ проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”, закупен от “Карл Цайс” и други допълнителни проектори на куполообразен екран, чрез които се демонстрира вида на звездното небе, движенията на небесните тела и др.

Изпълнителят на обществена поръчка трябва да предвиди монтаж и инсталиране на дигиталната планетариум система, така че тя да работи безпроблемно с всичките оферирани от него функционалности и да не пречи на работата на вече монтирания проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”.

Общата цена за изпълнение на договара е 149 023 лв. Средствата са осигурени от министерството на образованието и науката по Национална програма „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие”.

В рамките на програмата, Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово кандидатства и спечели финансиране не само за нов дигитален планетариум в залата за проектиране на изкуствено звездно небе. Още 16 329 лв. са осигурени за обзавеждане, оборудване, консумативи, материали и литература за кабинет в направление „Науки“.

В момента се извършва обзавеждане на новия кабинет и се доставят материали и съвременна астрономическа образователна литература, а срокът за доставката, монтажа и инсталирането на новия дигитален планетариум е 90 календарни дни, информира директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие  - Астрономическа Обсерватория и Планетариум - Габрово Даниела Иванова.

Снимки: Астрономическа Обсерватория и Планетариум - Габрово /Звездна зала и кабинет по "Науки" в настоящата ситуация/

 

 

Banner 468 x 60 px