Вход

СПА центровете у нас ще бъдат описани в онлайн регистър

В момента тече процес на сертифициране на специализираните СПА балнео- и таласотерапевтични центрове. След приключване на процедурите, одобрените обекти ще бъдат включени в Националния туристически регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали хотелът или центърът, който иска да посети, отговаря на изискванията и може да се нарича СПА.

Това стана ясно по време на Третия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който е на тема „Превенция в българските СПА курорти“. Събитието се провежда в курорта „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. В него участват водещи експерти от България, Европейската СПА асоциация и още девет държави.

„Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението СПА вече имат само отговарящите на наредбата обекти. Онези от тях, които се рекламират като СПА, но не покриват изискванията, подлежат на санкциониранe“, подчерта заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя допълни, че се очаква това да повиши конкурентността и ще помогне да се откроят представителите на бранша, които влагат огромни инвестиции и усилия.

България е втора в Европа по запаси от почти всички видове минерални води. Според експертите те са подходящи за профилактика и лечение на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове.

www.economy.bg

Banner 468 x 60 px