Вход

България и Румъния създават Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия

На официална церемония в Община Русе беше даден старт на създаването на българо-румънския Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия.

Сред присъстващите по време на подписването на договора за предоставяне на помещение в Русе за нуждите на секретариата  бяха министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова, държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Чезар Соаре, кметът на Русе Пламен Стоилов, заедно със своя екип, областният управител Стефко Бурджиев, кметове от региона, представители от румънска страна и др. 

Кметът Пламен Стоилов заяви, че отварянето на секретариата в Русе е дългоочакван момент, който ще даде възможност за по-добра комуникация, достъпност и сътрудничество между 14-те държави членки на Дунавската стратегия. „Вярвам, че заедно ще работим за видимите резултати по приоритетна ос 3 и за утвърждаването на региона като координационен център на Дунавската стратегия“, допълни русенският градоначалник.

В своето изказване държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Чезар Соаре потвърди успешната дейност на секретариата, който ще заработи по модел на вече утвърдили се подобни центрове. „Заедно ще постигнем целите на ПО 3, благодарение на усилията и доверието на местната администрация и съвместната ни работа. Всяко начало е трудно, но въпреки това вярвам в успеха на техническия секретариат“, заяви г-н Соаре.

„Със създаването на секретариат, обслужващ нуждите на приоритетна област 3 по Дунавската стратегия, ние ще заздравим връзките между отделните институции и държави, тъй като центърът ще бъде ползван не само от България и Румъния, но и от всички останали 12 държави, работещи по стратегията. Вярвам, че това ще засили добрите ни отношения и новооткрития офис ще бъде моторът, който ще гарантира добрата комуникация и сътрудничество“, каза министърът на туризма на Република България, Николина Ангелкова.

България и Румъния са съкоординатори по приоритетната област в сферата на туризма и културата, а звеното за подпомагане на дейността по нея за целия Дунавски регион вече ще е ситуирана в крайдунавския град.

По време на събитието министър Николина Ангелкова и кметът Пламен Стоилов подписаха договор, с който общината предоставя безвъзмездно офис за нуждите на секретариата в центъра на Русе. На ул. „Княжеска“ 15 ще е седалището на звеното, а Министерството на туризма логистично ще обезпечава дейността му. Съвместният офис ще насърчава реализацията на общите проекти и дейностите между всичките 14 страни по Дунавската стратегия.

Последно променена вПетък, 25 Март 2016 19:03

Banner 468 x 60 px