Вход

Министърът на туризма доц. Стела Балтова участва в церемонията по връчването на годишните награди за туризъм на списание „Дестинация България“

Министърът на туризма доц. Стела Балтова участва в церемонията по представянето и връчването на годишните награди на списанието за туризъм „Дестинация България“. Събитието се състоя в Балната зала на Национална галерия – Двореца и бе организирано по случай Световния ден на туризма - 27 септември. Отличени бяха общини, сдружения, отделни туристически обекти и представители на бизнеса като лидери в областта си.

В своето обръщение към гостите министър Стела Балтова подчерта, че туристическата индустрия е сред най-важните икономически сектори и макар тя да е сред най-пострадалите от пандемията, ще бъде и сред секторите, които ще изиграят главна роля за възстановяването на световната икономика и създаването на един по-добър и устойчив начин на живот. „Убедена съм, че подобни инициативи помагат за представянето на страната ни като една отлична разнообразна дестинация и дават възможност всеки регион в България да популяризира своето уникално наследство и да използва потенциала му за устойчивото развитие на туристическата индустрия,“ каза министърът и увери, че държавата има нужда от работещ бизнес. Тя съобщи, че броят на българските туристи през това лято е надвишил броя им от лятото на 2019 година.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който бе сред гостите, подчерта, че българският туристически продукт е успял да запази високите си нива през изминалия летен сезон. Има ръст на българските туристи, но няма увеличение на броя на жалбите и това е една добра новина, каза той. Извършени са няколко хиляди проверки без да са констатирани сериозни нарушения в туристическите обекти и наблюденията на КЗП сочат, че амбицията на търговците е да заслужат доверието на своите клиенти.

Ето и част от наградените - отличените общини, които изграждат имиджа на дестинация България като място за целогодишен туризъм:

Като най-добра целогодишна дестинация бе отличена Столична община, а за утвърдена морска дестинация – община Каварна.

 

Наградата за утвърдена културно-историческа дестинация бе присъдена на община Ловеч, а за динамично развиваща се в същата област – на община Петрич, като бе подчертано значението на разкопките на древния град „Хераклея Синтика“. Сандански взе приза за утвърдена винена и СПА дестинация. За успешно популяризиране на българските традиции и обичаи бе отличена община Тетевен. За успешно съчетаване на балнео и културен туризъм бе отличена Стрелча, а за устойчивост на инвестициите в туризма – Костинброд. Малката община Мирково със своите 50 параклиса и 5 църкви получи приза за дестинация за поклоннически туризъм.

Организаторите представиха новия брой на списание „Дестинация България“ със забележителностите, обичаите и традициите на отделните региони на страната ни. В него са показани дейностите и перспективите за развитие на различните видове туризъм – морски, планински, културно-исторически, бизнес, балнео и СПА, алтернативен, селски, поклоннически, винен, за да може България да бъде припозната и като Зелена дестинация, гостоприемна през всичките сезони.

News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
News Item Image
 

Banner 468 x 60 px