Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

В Костинброд се изгражда онкохематологичен възстановителен център за деца

Децата са богатството на една страна. Те са нейното бъдеще. Надеждата им за едно по-добро бъдеще, което да ги очаква в пределите на родината им, расте всеки ден. За съжаление, е възможно понякога тези деца да не бъдат в най-добрата си форма и да страдат от различни заболявания като онкохематологичните такива, но никога не трябва да се обръща гръб на надеждата, която ги крепи и в най-тежките моменти.

Така един много ценен проект ще поддържа пламъчето на Надеждата в община Костинброд. Идеята за него се заражда преди 8 години в умовете на родителите от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”. Инициативата започва със събиране на средства от собствените им джобове, с които успяват да закупят парцел на границата между селата Опицвет и Безден. Там на 28.04.2018 г. се прави първата копка на възстановителния център. В основата му стои необходимостта от провеждане на възстановителните процедури, които са нужни на децата след проведено лечение.

Най-силният коз в тази инициатива е Пламен Белчев. Неговата организация кандидатства и печели проект от Държавен фонд „Земеделие” за построяването на рехабилитационния център. 3,7 млн. лв. са финансирани от ДФ „Земеделие” и над 700 хил. лв от бюджета на общината. Г-н Трайко Младенов, кметът на града, споделя, че местната власт ще кандидатства за европейско финансиране за работните заплати на служителите в центъра.

Целта на възстановителния център е след преминатото лечение на пациентите те да бъдат в среда, в която могат да се отпуснат и да си починат както физически, така и психически. Те ще работят със съответните специалисти, които да помагат за тяхното възстановяване. Изграждат се къщички, в които всички деца, претърпели тежките лечения – химио, лъчетерапия, операции, ще могат да се настаняват заедно със своите родители. От своя страна комплексът се намира в близост до язовир и две конюшни, което ще позволи успокояващи разходки с коне сред природата.

Този център е уникален както за нашата страна, така и за целия свят. Той е седмият подобен център, който ще има капацитет да поеме както всички български деца, борещи се с тази коварна болест, така и част от децата на Балканите. Той ще притежава своя собствена административна сграда и параклис.

Кметът на града – Трайко Младенов, споделя, че дори след като центърът стане факт, което се очаква да бъде през май тази година, ще продължи да участва в проекта и няма да му обърне гръб. Той също посочи, че в общината има добре работещ център за работа с деца от улицата, в който подрастващите получават нужната им помощ, и общината се старае да развие много социални услуги, достигащи до най-нуждаещите се групи от населението.

https://uspelite.bg/

Banner 468 x 60 px