Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Психологът Красимир Георгиев: Дишането „4-7-8“ спира паническата атака

Единствено тялото остарява, духът никога, казва специалистът

 

Внезапно сърцебиене, болка в гърдите, усещане за задушаване, световъртеж, чувство за нереалност. Тези пристъпи продължават няколко минути, но предизвикват силни страхове, а диагнозата за тях е паническо разстройство, от което се оплаква всеки втори българин. За проблема разговаряме с Красимир Георгиеев - психолог и психотерапевт. Съучредител и член на Българската асоциация по хипноза. Зам.-председател и основател на Българската асоциация за работа с дъха. Създател на собствена дихателна система.

-Г-н Георгиев, как да разпознаем, че сме жертва на паническа атака?

- Симптомите са: внезапно сърцебиене, болка в гърдите, усещане за задушаване, световъртеж, чувство за нереалност. Тези пристъпи продължават няколко минути, но предизвикват силни страхове.

-Какво ще посъветвате хората, които се страхуват да признаят за проблема, за да не ги отхвърли обществото?

-Да не позволяват на страховете да ограбват живота им, да поемат контрол, да търсят и опитват, докато не получат резултат! Всеки се сблъсква с житейски трудности, но не всеки успява да ги преодолее. За някои е по-трудно, съществува и страх от слабостта в нашата култура. Искам да изясня, че психологическата подкрепа няма нищо общо с болести. Всеки в някакъв момент има нужда от опора. Работата на психолога е да ви подкрепи в разрешаването на житейски ситуации, без да се намесва пряко.

-Как точно помагат дихателните техники, за да живеем без страх?

-С дишането може човек да успее да се центрира в себе си, това центриране води до живот без страх. Центрирането събира ума, емоциите и телесните усещания в едно и вече не си разпилян. Когато си себе си, няма страх, има разбиране и спокойствие. Ако до мозъка не достига кислород, само след секунди се появява виене на свят и загуба на съзнание. След 4-5 минути мозъкът започва да се уврежда. Дишането е от първостепенно значение за мозъка и цялото ни тяло, от него зависи дали тялото е отпуснато, или напрегнато. Недостатъчното издишване, когато сме под стрес или страх, натрупва въглероден диоксид в белия дроб. Когато стане твърде много, води до мимолетно отравяне, замайване, умора и усещане за изтощение. Дихателните техники ни учат да оползотворяваме кислорода, да издишваме въглеродния диоксид, за да не се натравяме.

-Как точно се прави дишането „4-7-8”, което препоръчвате на ваши пациенти, защо е толкова важно да го практикуваме?

- 4 секунди вдишване през носа, 7 - задържане на дъха, 8 - издишване през устата. Повторете го 8 пъти и тогава реагирайте на случващото се с внимание и спокойствие. Нищо сложно и трудно, чиста биохимия. Затова, ако усетите, че се надига паническа атака, спрете там, където сте, и направете дихателната техника „4-7-8".

-Какво провокира паническите атаки?

-Мислите, които заливат ума ни - че животът ни минава напразно, че не можем да се справим по-добре с нещо. Стресът, който изживяваме всеки ден, тревожността от натиска, който ни се оказва от „общественото мнение” за нас самите. Нашите собствени страхове в този забързан свят, че не сме добри и успешни, сравнявайки се с другите хора. Психиката не издържа на стрес – в малки дози и за кратко, той е полезен. Активира ни да се справим с даден проблем, но когато стресът не спира и се повтаря ежедневно – след определен праг на натрупване, паническата атака е налице. Тя е знак, че сте натрупали много стрес, и не знаете как да се освободите от него.

-Можем ли да предотвратим в зачатие паник атаките, така че да не се задълбочат?

-Да! Добре е да спрете на едно място, да седнете и да започне да вдишва бавно и дълбоко и да се старае да издишва продължително - в рамките на 5-6 мин дълбоко и бавно издишване. Със сигурност така ще намалее.

-Колко важно е правилното дишане, за здравето и доброто ни психическо състояние?

-Само с подобряване на дишането, може да се постигне подобряване работата и на останалите системи. Сега дихателните терапии се препоръчват при сърдечни заболявания, парализа, дихателните практики, водят до подобряване както на здравето, така и цялостно на качеството на живот. При достатъчно баланс между кислород и въглероден диоксид, психиката на човек се успокоява и пречиства от негативните емоционални травми и модели, които са фактор за недостатъчно дълбоко и здравословно дишане и водят до плитко и повърхностно дишане. Неправилното дишане не позволява на енергията да тече правилно. Появяват се главоболие, замаяност, липса на енергия за движение, нервност, избухливост, все емоции и изживявания от негативния спектър. Затова дишайте дълбоко, а издишайте бавно и продължително, всеки ден минимум по 5 минути.

-Казвате, че с определен начин на дишане можем да постигнем ободряващия ефект на две кафета, бихте ли обяснил как точно?

-Сутрин, когато се събудим, вдишваме и задържаме въздуха в корема, стягаме корема навътре, мускулите на седалището и ануса също прибираме навътре и епиглотиса (над гръкляна) в гърлото да затвори изтичането на въздух през гърлото към носа и устата. Задържаме 3-4 секунди или повече, ако имаме капацитет. Нормално здравият човек може да задържи дишането си до 30 секунди.

-Техниката, която ще ни помогне да се успокоим при силен страх или гняв?

-При състояние на страх, вдишайте бавно и дълбоко и напрегнете мускулите на краката. Когато сме гневни вдишваме и едновременно напрягаме мускулите на ръцете - като да се бием - позиция за бокс и когато издишваме отпускаме мускулите. Повтаряме докато усетим спокойствието.

-Кое помага на един възрастен човек да остарее спокойно и красиво?

-Да има причина, поради която да става сутрин. Да има определена роля в живота, която да дава смисъл и да се чувства полезен, необходим за себе си и околните, дори и над 95 години. В изследване на Харвардския университет разкриват, че след 78 години, социалните връзки са от изключителна важност и създават позитивни промени в човешкия живот.

-Какво още ще посъветвате хората от златната възраст?

-През май 2016 Бо Гилбърд, родена през 1916 г., навърши 100 години. Модното списание Vogue реши по този повод да я постави на корицата си. Тя е пример за всички хора 55+ - за силата на духа. Възрастта не е оправдание да не се движим по 8-10 км всеки ден, за да е здраво тялото ни. То се нуждае от движение точно 8-10 км всеки ден, да се храним здравословно с повече растителна храна, чиста вода, да общуваме всекидневно с връстници, семейство, приятели, да помагаме със знанията и опита, които сме натрупали, да се обличаме красиво, да се занимаваме с активности и творчество, да имаме цел, с която да се събуждаме всяка сутрин. Единствено тялото остарява - духа никога. Всеки ден човек може да подобрява себе си, в това, което иска да се превърне. Да изгражда самочувствие, че на тази възраст се справя добре със задачите си, спрямо връстниците, а дори по-добре и от по-младите хора. Да бъде деятелен в този живот, който живее.
 
Последно променена вСъбота, 25 Ноември 2017 14:41

Banner 468 x 60 px