Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

ФИЛМИ, ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИРАНЕ,  ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, РЕКЛАМА И МАРКЕТИНГ

 

Едри бозайници

Изработване на интерпретативен информационно – образователен пакет от научно популярни филми, подходящи за използване и в училищата от проект № DIR-5113325-3-91 „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”

Договор: ДН Пирин - Продуцентска компания ВАМО

Филм филм  „Едри бозайници“

През последните 50 години засилената урбанизация остави много малко места в природата, които да не са лесно достъпни за човешкия крак. Ето защо и едрите бозайници като мечка и вълк, а в миналото и рис, които имат нужда от обширни пространства и необезспокояване от страна на човека, значително са свили своето разпространение. Най-едрият бозайник в българската природа – кафявата мечка – днес е запазила единствено на отделни места в Стара планина и Рило-Родопксия масив. Непристъпните гори на Национален парк Пирин имат важно значение за разпространението на този рядък вид в България.

  Кафявата мечка може да достигне дължина на тялото до 2 метра и тегло до около 350 кг. Обикновено се срещат екземпляри с тегло около 150 -200 кг. Космената покривка е гъста и рунтава. Има масивни челюсти и здрави, дълги и закривени нокти. Мечката е активна както денем, така и през нощта. Обитава разнообразни местообитания – високопланински терени над 1800 м н. в. над средната граница на гората, средния планински пояс между 800 и 1800 м, скалисти ждрела заобиколени със смесени и широколистни гори. През лятото и есента мечката се насочва към места с изобилие на ягоди, малини, къпини, боровинки, шипки, дрян и жълъди. Тя напуска или избягва район с неподходящи и недостатъчни хранителни ресурси или ако в него има интензивно човешко присъствие. През лятото мечката си прави временни леговища, в близост до места изобилстващи с храна.

 

 

Последно променена вСряда, 22 Февруари 2017 10:58
Още в тази категория: « Прилепи

Banner 468 x 60 px