Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

ФИЛМИ, ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИРАНЕ,  ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, РЕКЛАМА И МАРКЕТИНГ

 

Прилепи

Изработване на интерпретативен информационно – образователен пакет от научно популярни филми, подходящи за използване и в училищата от проект № DIR-5113325-3-91 „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”

Договор: ДН Пирин - Продуцентска компания ВАМО

Филм филм  „Прилепи“

Прилепите са отлични летци и прекарват голяма част от живота си във въздуха като птиците. Те са единствените бозайници, развили способността да летят. Както всички останали бозайници и прилепите раждат своите малки, които бозаят от майката. Тялото им е покрито с гъста козина и имат постоянна телесна температура. Ттези интересни нощноактивни същества са отлично приспособени за летене – костите на предните им крайници, с изключение на първия пръст, са силно издължени и между тях е опъната тънка летателна ципа, която обхваща задните крайници и опашката и образува крила. Групата на прилепите се дели на два подразреда – Големи прилепи и малки прилепи, и обединява около 1000 вида. Подразредът на големите прилепи е представен с видове, които се хранят с плодове и обитават топлите райони от Африка до Австралия.

  Прилепите външно наподобяват мишките и земеровките, но всъщност  имат малко общи черти помежду си. Една от съществените разлики е интересният начин за ориентиране на прилепите. Въпреки, че виждат доста по-добре и от нас - хората, особено на мръкване, повечето прилепи разчитат на слуха си. През 18 век италианският изследовател Лазаро Спаланцани открива, че прилепите могат да се ориентират и да летят дори в пълен мрак.  По-късно става ясно, че те умеят да издават ултразвуци с висока честота и недоловими за човешкото ухо. Ултразвуците се формират в ларингса и се излъчват от ноздрите или устата. Когато в пространството има препятствие, ултразвуците се отразяват от него и се връщат обратно, а чувствителните уши на прилепите ги улавят, като им позволяват да определят местоположението, размера, и повърхността на предметите - по този начин се ориентират в тъмнината - истински живи радари!

 

 

Последно променена вСряда, 22 Февруари 2017 10:59

Banner 468 x 60 px