Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

ФИЛМИ, ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИРАНЕ,  ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, РЕКЛАМА И МАРКЕТИНГ

 

Нощни грабливи птици

Изработване на интерпретативен информационно – образователен пакет от научно популярни филми, подходящи за използване и в училищата от проект № DIR-5113325-3-91 „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”

Договор: ДН Пирин - Продуцентска компания ВАМО

Филм филм  „НОЩНИ ГРАБЛИВИ И ДРУГИ ПТИЦИ“

Народните предания и легенди са изпъстрени с образи на горски животни. В зависимост от нрава и навиците си те притежават човешки черти, като мъдрост, хитрост, сила и страх. Огромно място, както в народното творчество така и в суеверията и така наречените „бабини деветини“ заемат нощните обитатели на гората и особено совите. Те са обгърнати в тайнственост и са носители на мъдрост и познание, вестители на бедствия и страдания, дяволски създания и тъмни сили. Обяснението е просто: В тъмните и слабо осветени нощи, в тесните калдъръмени улички нашите баби са срещали зоркия поглед на, бухала, искрящите огнени очи на чухала и ушатата сова и уплашени до смърт са чували вледеняващите писъци на кукумявката вещаещи бедствия и смърт. Този стряскащ външен вид и потаен начин на живот са коствали на совите вековното преследване и унищожение от страна на човека. Липсата на познание, невежество и суеверие са му попречили да открие в тях най-верните си приятели в борбата с мишето нашествие, епидемиите и болестите.

 

В нашата страна е създаден специален център за спасяване на бедстващи птици, въстановяване на популациите на вече изчезнали в България видове и връщане на спасените и излекувани птици в природата. За съжаление и днес тези волни и полезни за човека създания са подложени на обстрел от ловци бракониери, улавяне на малките и събиране на яйцата им, отровни примамки за гризачи и хищници, унищожаване на местообитанията им, необезопасени далекопроводи и ветрогенератори и хиляди други препятствия за тяхното съществуване създадени от човека.

Въпреки тази лоша картина за тяхното оцеляване, все повече хора професионално и с доброволен труд се включват в борбата за тяхното опазване. В центъра за спасяване на диви животни са създадени специални условия и режим за подпомагане на бедстващите „пациенти“. Тук те са под специална грижа за премахване на външните и вътрешни паразити. Преминават лечение и дори операционна намеса за спасяване на техните най-уязвими но и най-нужни органи – крилата и краката, които увреждат при полет или при нападение от други животни и човека. Напълно излекуваните се връщат в природата а другите остават в центъра и се включват в обучението на малките птици или в размножителни програми.

 

 

Последно променена вСряда, 22 Февруари 2017 11:00
Още в тази категория: « Дневни грабливи птици Прилепи »

Banner 468 x 60 px