Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

ФИЛМИ, ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИРАНЕ,  ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИИ, ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, РЕКЛАМА И МАРКЕТИНГ

 

Дневни грабливи птици

Изработване на интерпретативен информационно – образователен пакет от научно популярни филми, подходящи за използване и в училищата от проект № DIR-5113325-3-91 „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”

Договор: ДН Пирин - Продуцентска компания ВАМО

Филм филм  „ДНЕВНИ ГРАБЛИВИ И ДРУГИ ПТИЦИ“

Разнообразието от местообитания в Пирин е предпоставка за разпространението в границите на парка и резерватите на голям брой птици. Най- впечатляващи сред тях в Пирин са дневните грабливи птици. Наричат се грабливи защото се хранят с други животни, като ги залавят благодарение на острите си нокти. Клюнът им е масивен и закривен, за да разкъсват по-лесно плячката. Грабливите птици са превъзходни летци и имат отлично  зрение. Има и видове които се хранят с мърша и са особено полезни за биоравновесието в природата. Обитават различни местообитания – някои от тях предпочитат открити и скалисти места, а други се срещат в горските райони или в ниските и топли части на планината.

 

Гордост и емблема за НП „Пирин“ е скалният орел. Тази величествена птица достига до 2м и 20 см размах на крилата. В миналото скалният орел е бил широко разпространен, но днес се среща твърде рядко и се е запазил основно в Стара планина, Рила, Пирин, Родопите и Осогово. Скалният орел кръжи бавно и внушителната му осанка се рее високо над планинските първенци. Пронизителният му крясък раздира тишината надвиснала над планинското усое. Зоркият му поглед забелязва и най-малкото движение на стотици метри и когато величествената му сянка надвисне над жертвата вече е твърде късно за бягство.

 

 

Последно променена вВторник, 21 Февруари 2017 18:36

Banner 468 x 60 px