Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Закъснял полет? Изгубен багаж? Права на пътуващите със самолет в ЕС

Отмяна

Ако полетът ви е отменен, имате право на възстановяване на заплатената сума, друг транспорт или връщане, както и право на помощ и право на компенсация. Компенсация се дължи, ако сте информиран по-малко от 14 дни преди датата на заминаване. Авиокомпанията е длъжна да докаже дали и кога сте били лично информиран, че полетът е отменен. Компенсация не се дължи, ако превозвачът може да докаже, че отмяната се дължи на извънредни обстоятелства, които не е могло да бъдат избегнати, дори да са били взети всички разумни мерки.

Закъснение

Ако вашият полет закъснява при тръгване, имате право на помощ, на възстановяване на платената сума и полет на връщане, в зависимост от продължителността на закъснението и разстоянието на полета.

Ако сте пристигнали в крайната си дестинация със закъснение от повече от 3 часа, имате право на компенсация, освен ако закъснението се дължи на извънредни обстоятелства.

Настаняване в по-висока или по-ниска класа

Ако сте настанен в по-висока класа от посочената в билета ви, въздушният превозвач не може да иска допълнително заплащане.

Ако сте настанен в по-ниска класа, имате право на възстановяване на част от цената на вашия билет в зависимост от разстоянието на полета, както следва:

  1. a) 30% – при полети до 1500 км

б) 50% – при полети в рамките на ЕС над 1500 км (освен за онези между ЕС и френските отвъдморски територии) и за всички други полети между 1500 км и 3500 км

в) 75 % – при полети, които не попадат в категория а) или б), включително полети между ЕС и френските отвъдморски територии.

Когато имате два или повече свързващи полета, включени в един билет, можете да получите възстановяване на сумата само за полета, при който сте били настанен в по-ниска класа, а не за цялото пътуване. Сумата за възстановяване трябва да бъде платена в рамките на 7 дни.

Загубен, закъснял или повреден багаж

Регистриран багаж

Ако вашият регистриран багаж бъде загубен или повреден или закъснее, авиокомпанията носи отговорност и вие имате право на компенсация, която може да достигне 1220 евро. Ако обаче щетата е в резултат от присъщ дефект на Вашия багаж, нямате право на компенсация.

Ръчен багаж

Ако ръчният ви багаж бъде повреден, авиокомпанията носи отговорност, ако вината за повредата е нейна.

Застраховки за пътуване

Ако пътувате със скъпи вещи, можете да поискате по-висок таван за компенсация (над 1220 евро), като заплатите определена такса. За целта трябва да направите предварителна декларация пред авиокомпанията най-късно при регистрацията. За да бъде сигурно, че разполагате с достатъчно застрахователно покритие, е препоръчително да си направите частна застраховка за пътуване.

Как да се оплачете?

Ако искате да подадете жалба за загубен или повреден багаж, това трябва да стане писмено в рамките на 7 дни, или в рамките на 21 дни от получаването на багажа ви, ако е бил забавен. Няма стандартен формуляр за целия ЕС.

 

 

Banner 468 x 60 px