Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Шест любими места с „А“ на Балканите

Аз съм от хората, които правят купища снимки, когато пътуват, обаче и си ги гледат после. Няма лошо настроение, което да не се лекува, като си разгледаш снимките от морето! Та, гледам си аз снимките и решавам, че ще е много забавно да си групирам любимите места по букви. Получава се такъв един друг поглед. По никакъв начин не твърдя, че моите любими места са най-добрите, а има и още толкова много, които не съм видяла. Но се надявам да е забавно!

  1. Абритус, България

Прекрасен античен град до днешния Разград, който за мой срам открих чак когато случайно ми попадна съобщение за фестивала „Античният Абритус“, течащ вече мисля пет години там през месец юни. Самият град не е разкопан изцяло, но това, което се вижда е доста приветливо; има и съвременна кула, която дава представа какво е било усещането да стоиш на височината на едновремешната и днес несъществуваща такава. Посетителският център трябва да се види; вътре има задачки и закачки за всички възрасти – редене на римски мозайки и 3D-пъзели на римска арка, снимка с римска прическа и прочее. В самия фестивал също се включват всички възрасти, дори детските градини участват в парада пред местния римски велможа. И ако си мислите, че мъже по конопени памперси биха изглеждали смешно, идете да видите демонстрацията на петобоя (състезание в пет дисциплини, нещо като бягане, стрелба с лък, борба и ще ви излъжа нататък).

  1. Асенова крепост, България

Един от първите ми постове в блога беше за нея, тъй като не я бях посещавала от ученическа възраст, когато ни товареха на едро в димящи автобуси и ни влачеха из цяла България без много обяснения. Едва сега, виждайки я много по-късно, успях да я оценя и харесам. Самото й местоположение е магическо и всъщност всичко друго съм казала във филмчето си за нея от серията „България кратки“ на моя YouTube-канал (засега съвсем недоразвит, но с перспектива) – https://www.youtube.com/watch?v=76NCUYtUPzA .

  1. Аспровалта, Гърция

Най-близкото море, засечено по часовник, до моето местоживеене в Благоевград. Въпреки постоянните задръствания на ГКПП Кулата през лятото, но с известна компенсация от Автомагистрала „Струма“, която става все по дълга. Аспровалта е типично малко гръцко градче, с ниско строителство, бели къщи, големи тенти над терасите и много цветя. С чудесни места за хапване и толкова километри плажна ивица, колкото никакви благоевградчани не можем да напълним. Има множество морски „капанчета“ с шезлонги и чадъри, където си плащаш само за консумацията от бара; фрапето е толкова хубаво, а и ти го носят с ледено-студена вода бонус. Любителите на неорганизирана плажна дейност пък могат да си изкарат практически без пари, ако си забият чадърчето отстрани и си носят кафе в термос и сандвич в пликче. И двата варианта са изпробвани.

  1. Атина, Гърция

Вече я предложих миналата седмица за посещение през февруари и обърнах известно внимание на Акропола. Не споменах обаче неговия музей, който отвън напомня соц-грандоманския стил, но отвътре е чудесен; не споменах и обектите по хълма под Акропола, които също предлагат известни приятни изненади. За мен лично най-интересното място за посещение беше Атинската агора (древният градски площад), където за първи път видях възстановена стоа. Все съм чела по табелки пред стърчащи постаменти на колони, че туй било примерно югоизточната стоа на еди кой си обект; даже са ми пояснявали, че стоата била двуетажна сграда с колонади, ама друго е око да види и ръка да пипне. И не е само стоата, в която между впрочем има пре-интересен музей; Атинската агора може ви покрие половин ден като едното нищо.

  1. Ангитис, Гърция

Това е пещера, още наричана Маaра, която се намира в близост до едно село в Северна Гърция, също носещо името Ангитис или Агитис. Всъщност така се нарича реката, минаваща покрай него и през пещерата; снимката показва точно как реката излиза от въпросната пещера. В Северна Гърция има и друга пещера, чието име започва с „А“ и дори е по-известната от двете, това е пещерата Алистрати и също ми е любимо място, но реших, че две пещери ще дойдат много в списъка. Хубаво е, че и на двете места има писмена информация на български език, защото иначе водачите си говорят на гръцки. Пещерите не са нещо невиждано, но са красиви и много приятни за посещение, особено ако минавате пътьом към или от морето през лятото.

  1. Астра, Румъния

Намира се в покрайнините на румънската културна перла Сибиу – град, известен на немски като Херманщадт, а на унгарски – като нещо напълно непроизносимо за мен. Астра е етнографски музей на открито, ако под думата „музей“ разбирате едно цяло село. Има къщи и цели стопанства от различни области на Румъния, колекции от каруци и преси за грозде, харман, 5-6 вида мелници, невиждани колибки за кученца и дори дядото на боулинга, който съм сложила на снимката долу. Най-удивителното е, че всичко може да се пипа и навсякъде може да се влиза, дори в мазето на мелниците. Посетителският център дава заявки за модерни подходи, но по мое мнение там има какво още да се желае. А за самата Астра трябва да се отдели поне един цял ден, за да се разгледа както трябва.

https://manyathetourist.com/

Последно променена вСряда, 12 Февруари 2020 08:43

Banner 468 x 60 px