Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Какво ще се случи, ако...?

Смяташе се, че нещата, които променят бъдещето са големите събития като земетресения, урагани, войни и др., схващания, с изтекъл срок на годност, неприложими за модерното общество днес. Това, което променя света около нас са малките неща.

„Пеперуда, която замахва с крилете си в Амазонската джунгла, довежда впоследствие до торнадо, което опустошава половин Европа“ е цитат, разбира се, метафоричен, от книгата на Нийл Геймън. Това, което той има предвид е т.н. Ефект на пеперудата или идеята, че малка промяна в каквато и да е ситуация може да има огромни последствия по-късно в бъдещето.

Името на ефекта е дадено от Едуард Лоренц през 1980 г., метеоролог и математик, търсещ начини за предсказване на времето. Той е провеждал компютърни симулации като е използвал точни променливи, осъзнавайки, че малки изменения в изчисленията за скоростта на вятъра, температурата или влажността оказвали драматични промени в прогнозата за времето през следващите два месеца. Може би ви се струва маловажно, но Лоренц отваря вратите за нов начин на мислене и възприемане на света около нас.

Теорията на хаоса е математически апарат, който определя поведението на нелинейните системи, третото най-голямо откритие на 20 век, след теорията на относителността и квантовата механика. Думата хаос, безредие поражда заблуда, защото в неговата същност се крие точно обратното. Нека го докажем:

Вземете лист хартия и нарисувайте 3 точки- A, B и C. Изберете случайна точка, по средата на тези три. Поставите друга точка по средата на вашата начална и т. А. От тази точка поставете още една, но по средата на т. B. Повторете процеса за т. C и продължете модела, обикаляйки т. A, B и C.

Ако продължите да правите това достатъчно дълго, ще забележите нещо интересно. Колкото повече точки рисувате, започва да се образува фигура.

 

От на пръв поглед случайни точки, от хаоса, от безредието, този сложен порядък започва да показва истинското си лице. От рисуването на няколко точки от хаоса се ражда ред.

 

Това показва, че при наличие на достатъчно време случайни действия могат да имат сериозни дългосрочни резултати, ефекти.

Физикатата, математиката и много други научни области са базирани на способността да предвиждаме случващото се. Като да предвиждаме орбитата на планетите, за да изпращаме сателити там. Или предвиждането на вероятността астероид да удари Земята.

Ефектът на пеперудата е точно обратното. Той е модел, който изкарва на светло грешките в други модели. Без перфектните познания за първоначалните условия, всеки опит за предвиждане на дадена ситуация, на практика, е безполезен. Освен да разобличава грешките, ефектът на пеперудата показва колко голямо въздействие има всичко около нас, включително и нас самите.

Джонас Солк е откривателят на ваксината против полиомиелит или детска парализа. Ако тогава, той не я беше открил, днес цялото човечество щеше да бъде различно. Някои хора нямаше да бъдат родени, цели поколения щяха да бъдат прекъснати, вследствие на липсата на ваксина. Може би, някои от най-големите компании нямаше да бъдат създадени, ако това откритие не се беше състояло точно тогава.

По време на Кубинската криза, руска подводница, въоражена с торпеда, включително ядрено, е била изпратена до брега на Куба. Американският флот я засякъл и започнал да изпраща несмъртоносни дълбочинни снаряди, сигнализирайки и, че трябва да изплува на повърхността. Екипажът на подводницата, обаче, решил, че това са бомби. Капитанът помислил, че е избухнала война между САЩ и Съветския съюз и заповядал незабавно да бъде изстреляно ядреното торпедо. Всички се съгласили, с изключение на един офицер – Василий Архипов. Без единодушие не е могло да бъдат предприемани действия... Третата световна война била предотвратена. Решението на този човек е причината днес, САЩ и Русия да не са мъртви земи от пепел.

Времето, прекарано в четене на тази статия е променило посоката на вашия живот и живота на милиони други, защото действията ви днес ще бъдат различни в сравнение с тези, които щяхте да предприемете, ако не я бяхте прочели. Дали слушането на песен, или гледането на филм в определен момент не е предотвратило нещо лошо, което е могло да ви се случи? Може би, четенето на тази статия е предотвратило отиването ви до магазина 10 мин. по-рано, защото за тези 10 мин., кола, пресичаща на червено е могла да ви блъсне и убие. Стряскаща мисъл, но възможна.

Какво значи всичко това? Значи, че вашият живот е ценен. Той е резултатът от милионите събития, случили се досега и милионите още, които ще определят бъдещето ви. Затова направете първата крачка, запишете се на курса, който винаги сте искали, направете екскурзията, за която винаги сте мечтали, поканете човека, който винаги сте харесвали, защото след десет години от сега, може вече да сте създали семейство заедно.

Вашият живот има значение!

Последно променена вСъбота, 29 Юни 2019 13:05

Banner 468 x 60 px