Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Пеликани при Дунав мост Видин-Калафат

За първи и единствен път ято розови пеликани предпочетоха Видин през зимата на 2013 година, избирайки преградения неплавателен участък на реката в района на изграждащия се мост. На това място течението на реката е сравнително бавно, в плитчините се намира доста риба, а строителните дейности, явно, не смущаваха пернатите.

Пеликаните, които са един от застрашените от изчезване вид водолюбиви птици, гнездят в делтата на Дунав, където се намират най-многобройните колонии в Европа. Птиците обикновено зимуват в Гърция или в Африка. Прецедент беше оставането им в района на Видин.

През 2011 година, при завръщането си през март от юг, за първи път ято птици се задържаха около остров Кутово (Голиа) и около Безименния остров, на който е „стъпил” стълб РВ8 на моста. Остров Кутово е едно от вай-важните места в България от значение за Европейския съюз за опазването на няколко вида птици, като нощната, бялата, сивата и ръждивата чапла, големия и малък корморан, сивата гъска и др.

Основните строителни дейности при изграждането на моста между Видин и Калафат се извършваха при спазване на правилата за опазване на околната среда и водите.

Автор:Соня Мачорска

Banner 468 x 60 px