Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Запазване на биологичното разнообразие: Парламентът призовава за задължителни цели

Очаква се ЕП да заяви, че конференцията на ООН за биологичното разнообразие (COP 15) трябва да постигне съгласие по правно обвързващи цели, подобни на тези от Парижкото споразумение

относно климатичните изменения.

 Конференцията на ООН за биологичното разнообразие през 2020 г. (COP 15) трябва да помогне за спирането на настоящия темп на загуба на биологично разнообразие, заявява проектът на резолюция.

 Текстът призовава ЕС да играе водеща роля, като например гарантира, че 30% от територията на ЕС се състои от природни райони до 2030 г. и като включи целите за биологично разнообразие във всички политики на ЕС. Евродепутатите също искат поне 10% от дългосрочния бюджет на ЕС да бъде използван в подкрепа на подобряването на биологичното разнообразие.

 

Бързи факти

 

Парламентът последователно отдава приориретно значение на биологичното разнообразие и многократно сигнализира за неговата продължаваща и безпрецедентна загуба.

 Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие влезе в сила на 29 декември 1993 г.. Делегация от Европейския парламент ще присъства на нейната 15-а среща в Кунмин, Китай, от 19 октомври до 1 ноември 2020 г.

 

COP 15 се очаква да приеме глобалната рамка за биологичното разнообразие за периода след 2020 г., която ще определи курса за биологичното разнообразие за следващите 10 години и след това.

 

Допълнителна информация

 

Дебат: сряда, 15 януари

Гласуване: четвъртък, 16 януари

Процедура: незаконодателна резолюция

Banner 468 x 60 px