Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Български дизайнер влиза в световната висша мода

Таня Кънчева е забелязана още по време на обучението си от световни имена на висшата мода като Вивиан Уестууд и Ралф Лорен. В Лондон, където конкуренцията е огромна, тя работи за един от най-уважаваните дизайнери в момента – Николас Оуквелл. За харизматичната Таня всеки ден е вълнуващ, изпълнен с предизвикателства и невероятни истории от света на модата.

Таня, как попадна във вихъра на модата?Родена и израстнала съм в град Русе, а от 4 години живея и работя в Лондон. Завършила съм бакалавър „Моден дизайн” в Нов български университет – София, а преди това – Гимназия по облекло в град Русе. В София работих като дизайнер във фирма производител на ски и спортни облекла. По-късно заминах за Германия да специализирам в едно дизайн студио, което работеше за Adidas, Nike и други известни спортни фирми. Пътувах и посещавах различни изложения, за да съм в час с новостите в сферата на модата, технологиите, материите, платовете, цветовете и т. н. Създадох контакти и се върнах обратно в София, като продължих да работя на частна практика дистанционно. По-късно обаче, докато движа частните поръчки за дизайн на спортни облекла, исках да науча повече за мениджмънта, маркетинга и връзките с обществеността.

Започнах работа в маркетинговия отдел на интернационална компания за мобилност на студенти, което ми даде възможност да усъвършенствам английския си език, комуникирайки ежедневно с хора от различни държави. Естествено съдбата си знае работата и един ден ми предложиха да ме преместят в английския офис на фирмата в градче на 100 мили от Лондон с договор за минимум 1 година. Заминах за градчето, но никак не ми беше лесно да взема това решение, тъй като в София вече се бях установила добре и не бях от хората, които ще вземат решение да заминат за чужбина лесно. Както и да е, гмурнах се в предизвикателството. А на Лондон никак не му беше трудно да ме спечели и заинтригува още от първия път, когато го посетих – обожавам големи градове, които ме респектират и има какво да науча, докато ги опознавам.

В Германия работих за
Adidas, Nike и други
известни спортни фирми
Таня Кънчева© RD Rusinov

След година работа и спестяване в малкото градче реших, че искам да видя как стои въпроса с образованието в Англия и си поставих за цел да разуча как да кандидатствам и запиша магистратура. Оказа се всъщност далеч по-различно от очакванията ми. Завърших специалност „Текстилен дизайн” след година и се дипломирах успешно в Лондонски университет по изкуствата (същият, който са завършили Стела Маккартни, Джон Галиано и Александър Маккуин). През годината на обучението си спечелих един моден конкурс, организиран от Сваровски, който определено ми даде тласък за в бъдеще.

Работиш със световно известни имена в модата. С кои си имала най-вълнуващи преживявания?В момента работя за модна къща за висша мода – Nicholas Oakwell Couture London. Всеки мой ден е вълнуващ, различен и не зная как ще протече или кого ще срещна. Случки и преживявания има безброй, тъй като сред клиентите ни често има принцеси, кралски особи, известни филмови, музикални и кино звезди. В момента обличаме Никол Шерцингер, която е съдия в английския Екс фактор, певицата Черил Коул, актрисите Кристин Скот Томас, Кейт Бекинсейл и други. А около тези известни дами „звездният им прах”, драмата и абсурдните истории са безкрайни. Но трябва да запазя конфиденциалност.

Как протича процеса по създаването на една модна илюстрация?В зависимост от това какъв brief се изисква (описанието на проекта). Основно рисувам дигитално със дигитален таблет за рисуване, тъй като това позволява да бъдат правени промени и обработки. Но англичаните са традиционалисти и имам клиенти, които държат да използвам просто молив, хартия и акварелни бои. Правя модни скици с детайли за платове и кройка, life скици от събития, графично оформени илюстрации за банери, уеб лейбъли с промоционален характер и последния ми проект за Yves Saint Lauren Beauty представляваше промоция на новата колекция гримове на марката. От мен поискаха да рисувам с гримове върху хартия. Беше забавно и експериментално – абсолютна новост за мен.

Кое твое любимо занимание като дете би свързала със сегашната си професия?„Модна къща Елиът” беше любимият ми филм сериал. Мисля, че бях на 8-9 години тогава. Обожавах да го гледам и да мечтая как един ден ще бъда моден дизайнер и ще правя красиви рокли.

Живееш и твориш в чужбина. Би ли могла да вършиш същото в България?На практика мога да работя дистанционно от всяка точка на света, с условие мястото да ми харесва и да ме интригува. Аз само така работя успешно, когато съм мотивирана и завладяна от това, което ме заобикаля, ако ми доскучее, значи няма да се получи. Но като цяло обичам много България и много ми липсва.

Български моден дизайнер в Лондон

ambicia.com

 

Последно променена вНеделя, 18 Декември 2016 18:39

Banner 468 x 60 px