Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Нора Тодорова: Матера 2019 е не само европейско, но и световно достояние

Нора Тодорова е завършила спец. „Културология” в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Тя е доброволец към Фондация „Матера 2019 – Европейска столица на културата”. С нея разговаря Кристиян Ковачев.

През 2019 г. Пловдив и Матера бяха Европейски столици на културата. Какво се случи в Матера? Какво не видяхме? Справи ли се Матера с предизвикателството, а и с отговорността да бъде Европейска столица на културата?

- Матера определено се справи отлично с отговорността да бъде Европейска столица на културата през 2019 г., показвайки че културата може да бъде от огромна полза за развитието не само на един град, но и на цяла Южна Италия. Освен че Фондация „Матера 2019” изпълни успешно всички проекти, които бяха заложени в кандидатурата за Европейска столица на културата, реализира и много други инициативи съвместно с други организации, правейки възможно да се осъществят близо 1300 събития за една календарна година. Но най-големият показател за това какъв успех постигна Матера 2019 може да се определи от ангажираността на самите граждани, които участваха на всяко събитие не само като съзерцателна публика, но творяха заедно с артистите и реализираха също така собствените си проекти със социална насоченост. Освен това Матера направи изключително важен ход в обсега на европейска културна столица, решавайки да "сподели" титлата с цялата област Базиликата, организирайки събития във всяко едно от 131 населените места в областта. Да не изброяваме останалите интернационални съвместни проекти, които направиха Матера не само европейско, но и световно достояние.

Споменахте Южна Италия, за която медиите в навечерието на „Матера 2019 – Европейска столица на културата” обявиха, че е „окупирана” от мафията. Всички сме чували, чели и гледали за това. Да не говорим и за страха на част от българите да посещават тази част на Италия именно заради несигурността. Може ли – според Вас – културата да разбие подобни стереотипи и да съживи едно подобно място?

- Да, съгласна съм, че има известни предразсъдъци относно Южна Италия. Въпреки че Матера никога не е била засегната пряко от мафията, голяма част от Южна Италия и предимно остров Сицилия се оказват в нейните мрежи. Според мен културата е не само способна да разбива стереотипи, но това е и една от основните й функции. Когато гражданите са с активно гражданско познание и отворено самосъзнание, което се „култивира” и изразява чрез културата, дори мафията не би могла да устои! И в действителност неспирните протести и организации, които целят изкореняването на мафията, вече дадоха и продължават да дават резултат.

Какво откри пред Вас Матера?

- Матера откри пред мен един напълно нов свят, където изкуството и културата биват оценявани и използвани разумно и могат да бъдат превърнати в двигател за положителна промяна.

Вие бяхте единственият български представител в проекта „Матера 2019 – Европейска столица на културата”. С какво точно бяхте ангажирани там?

- Моите дейности бяха много всеобхватни. Като единствен български представител и доброволец за Фондацията бях ангажирана с подпомагането на изпълнението на всички проекти, които обединяваха двете европейски столици на културата през 2019 г. – Пловдив и Матера. Отделно от това, спецификата на работата ми за Фондацията се изразяваше върху развитието на един от главните и най-големи проекти, наречен Gardentopia, който обединява в себе си зелената култура, активното гражданско съзнание, устойчивото развитие и социално ангажиращото изкуство.

Да Ви върна на Пловдив. Имате ли някакви наблюдения върху „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”? Този проект беше съпътстван с множество скандали, с много критики. Как Матера видя случващото се в Пловдив?

- За Пловдив наблюденията ми са сравнително ограничени. Все пак артистите и делегациите, които идваха от Пловдив в Матера и бяха очаровани от работата, която правехме там и сравнявайки ситуацията в Пловдив, от друга страна, изглеждаха не дотам въодушевени. От тук бихме могли да направим някои заключения. Пловдив не показа особена ангажираност, самоинициативност и ентусиазъм за разлика от Матера. По-скоро от Пловдив 2019 възприеха „Европейската столица на културата” като проект, който трябва просто да се изпълни криво-ляво, колкото да се отбие номера без да се влага особена стойност и смисъл в поетите инициативи и без да се инвестира в бъдещи проекти, които биха дали плодове и след 2019 г. Според мен не бива да сравняваме Пловдив 2019 и Матера 2019, понеже се оказват две напълно различни реалности...

Интервюто взе Кристиян Ковачев.

Banner 468 x 60 px