Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

„Историята в образи” – един зов за борба

В сградата на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” /бивша Солунска/ - гр. Благоевград беше представена първата самостоятелна изложба на Василия Мадолева. Дванадесетокласничката има много участия в различни местни изложби, а тази година взе участие и в ХІХ-ия национален пленер „Традиция, екология, творчество” в Пловдив. Преди две години спечели второ място във фотоконкурса „Благоевград през погледа на младия фотограф”.

            Интересът към рисуването се заражда у Василия още като малка. Тя признава: „От малка обичам да рисувам.” За разлика от свои връстници, избрали да рисуват натюрморти и/или пейзажи, младата художничка се съсредоточава върху онези исторически личности, които малко или много, по една или друга причина са забравени от младото поколение в забързаното всекидневие. От нейните картини ни наблюдават тихо и смирено Царица Елеонора, Славка Проевска, протойерей Борис Петров и т. н. Те, по свой начин, мълчешком и със смирение, но застанали величествени, са втренчили поглед в зрителя, умолявайки го да спре за миг, да осмисли тяхното битие, да се замисли за тях, за някога, за една друга ценностна система, за едни други хора, за едно друго време, уж не толкова далечно, но толкова различно от днес.

            Сякаш изложбата не представя просто исторически картини в образи, а е един зов за борба, за съпротива срещу духовната криза, завладяла особено младото поколение. Изложбата се появява в подходящия контекст – във време, в което за промяна заговарят младите хора, които имат крещяща нужда да бъдат чути. Василия Мадолева е осмислила, че това може да стане и чрез историята като се заговори за нещо, което дори и някои историци пропускат – за социалната функция на историята. Самата художничка признава: „Трябва да познаваме примера им, защото те са носители на ценности, които би трябвало да крепят едно общество.”

            Интересът към историческите личности у Мадолева се поражда постепенно. Тя признава: „Започнах да чета за тях, да се интересувам от биографията им, възгледите им и как са изглеждали. Надявам се да запаля интерес особено у младите хора и да ги подтикна да следват примера им.”

            Изложбата е подготвяна от около една година, а в подготовката и в организацията Василия е получила подкрепа от своите учители и от семейството си. Поставяйки си за цел да извади от забвението достойните личности от миналото, младата художничка започва подготовката за обща изложба, в която е поканена да участва съвсем скоро. На края тя пожелава на младите хора „да не се отказват от мечтите си въпреки всичко и въпреки всеки”.

 

Последно променена вЧетвъртък, 28 Ноември 2019 09:32

Banner 468 x 60 px