Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

KfW официално потвърди интерес за финансиране на ББР по Националната програма за енергийна ефективност

Българска банка за развитие и немската KfW подписаха официално Писмо за намерения за финансиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това се случи в рамките на Германо-българския съвет за коопериране, който се състоя днес в Берлин.  Писмото, с което ББР и KfW формализират интереса си за сътрудничество по проекта, предвижда размерът на заема да е 100 млн. евро, като средствата ще стимулират малки и средни предприятия в България. Очаква се преговорите да бъдат финализирани до края на ноември т.г.

До момента Българска банка за развитие (ББР) е получила одобрение от международни партньори за 400 млн. евро за целево финансиране на Националната програма за енергийна ефективност. Средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка – 250 млн. евро и Банката за развитие към Съвета на Европа, която ще предостави 150 млн. евро за реализация на инициативата. С подписването на договор за финансиране с KfW ще бъде набран пълният ресурс, необходим за изпълнението на програмата.

KfW е официален партньор на ББР от 2001 г., като досега българската държавна банка ползва успешно ресурс за финансиране на бизнеса на обща стойност 33 млн. eвро.

Banner 468 x 60 px