Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

ОПЕК+ може да съкрати добивите с 2 млн. барела дневно

Следващата среща на картела е планирана за 6 март във Виена

Срещата на министрите на нефта и енергетиката на 24-те страни, износителки на петрол от картела ОПЕК+, ще се състои на 6 март във Виена. Това e съобщил в отговор на журналистически въпрос в Берлин зам.-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин, пишат руските медии. На срещата ще се обсъжда основно продължаване на споразумението за съкращаване на добивите на петрол.

Избухването на епидемията от коронавируса в Китай и засягането на много други страни от болестта предизвика опасения за спад в търсенето в световен мащаб, а оттам – и до рязко спадане на цената му. Действително фючърсите на северноморския сорт Brent бързо паднаха от януарския си пик от 71 долара до днешните нива от 56-57 долара за барел. Затова, с цел поддържане на изгодните за търсенето и проучването на нови петролни находища нива на цените, на 6 март ОПЕК+ ще обсъжда възможностите за допълнителни съкращения на добивите, както и за продължаване срока на Виенската сделка, чието последно продължение изтича на 31 март.

Че въпросът е изключително важен говори и фактът, че през последните седмици в ОПЕК+ се обсъждаше дори и идеята за провеждане на срещата преди 6 март. Припомняме, че Виенската сделка на ОПЕК+ за съкращаване на добивите действа от началото на 2017 г., като срокът ѝ многократно беше продължаван, а условията ѝ постоянно се променяха.

Последно, в началото на декември беше договорено намаляване на добивите за първото тримесечие на 2020 г. с 1.7 млн. барела дневно спрямо нивото от октомври 2018 г. Какво ще е новото съкращаване още никой не знае, тъй като и в момента текат двустранни и многостранни преговори в рамките на картела, но експерти предполагат, че може да достигне и 2 млн. барела дневно.

https://www.economic.bg/

Banner 468 x 60 px