Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

VAFE Wafflecup - Изпий кафето си и си изяж чашката! Тя е от вафла и е еко

Днес ще ви запознаем с едни млади, опитни и амбициозни хора, които създават "нов дом" за кафето и горещите напитки. Те се фокусират върху проблема със замърсяването на околната среда и правят продукт, който да намали изхвърлянето на огромно количество пластмаса. 

VAFE wafflecup е новото име на ядливите чашки, които влизат с гръм и трясък в борбата с ЕКО замърсяването. Красиви, атрактивни и много вкусни, те са идеалното допълнение към сутрешното горещо кафе, следобедния чай или всяка наша любима топла напитка. Удобно настанени между вафлените стени на екочашката, те се чувстват удовлетворени и горди, че новият им дом може да бъде полезна закуска за нас.

Запознайте се с Мария Алексиева, Петър Георгиев и Младен Джалъзов. Те ще ни разкажат за триумфалната поява на вафлените чашки VAFE wafflecup.

Разкажете ни за себе си.

Петър: Казвам се Петър Георгиев и съм на 26 години. Завършил съм магистратура "Търговски бизнес" в Икономическия университет - Варна. Към настоящия момент работя в корпоративния отдел на голяма телекомоникационна компания и успоредно с това развивам бранда VAFE с останалата част от екипа.

Мария: Аз съм Мария Алексиева, също възпитаник на Икономическия университет - Варна и от скоро нов жител на София. Към момента ръководя проекти в неправителствения сектор, подпомагам дейността на различни стартъп проекти в сферата на иновациите и имам удоволствието да съм част от екипа и да развивам активно потенциала на VAFE.  

Младен: Казвам се Младен Джалъзов. От 12 години се занимавам с частен бизнес. Работил съм в IT сектора. Живял съм известно време извън България, но се завърнах, защото мисля, че в България има много голям потенциал за развитие.

Какво представлява VAFE wafflecup и от какво е съставена?

Петър: VAFE е изцяло биоразградимa и здравословна вафлена чашка. Тя е едно от решенията за борба с пластмасовите изделия. Това е проект с мисия за опазване на околната среда. Като продукт представлява биоразградима чаша за различни напитки - главно кафе, и се произвежда изцяло от зърнени храни - без ГМО, без изкуствени подсладители и без консерванти.

Мария: Аз като човек положително повлиян от хората, с които работя, искам само да допълня, че за мен VAFE e като "Волтронът" на новото време. Това е един от продуктите, които ще "разбият" кръговрата на пластмасата, с който светът се бори. Може да звучи малко утопично сега, но е напълно реалистично предвид активните промени, които множество големи икономики налагат в борбата с пластмасата.

Наскоро попаднах на една статистика, която показа, че българите подкрепят мерките за намаляване на пластмасовите отпадъци.

Над 80% от тях се безпокоят също от въздействието им върху околната среда и здравето.

Застрашителната статистика за замърсяване на околната среда с пластмасови изделия расте всеки ден. Това ли ви накара да създадете биоразградимите чашки?

Мария: Всъщност не е само това! Откакто съм част от екипa на VAFE, успях да разбера много за това как този продукт може да бъде полезен, освен в борбата с пластмасата, но и като заместител на опаковките за еднократна употреба. Това води до намаляване вредните нива на пластмаса в организма на човека. 

До този момент нивата на отпадъчен материал не са били толкова високи.

Младен: Здравето на хората е от съществено значение. Наскоро Европейският съюз взе решение, че меламин - вещество, съдържащо се в пластмасовите чинии, купи и чаши, представлява заплаха за човешкото здраве и предизвиква редица здравословни проблеми. Отделно, вредността на картонените чаши също е не по-малък проблем, защото имат вътрешно покритие, което при контакт с гореща напитка активира много тънък слой пластмаса, което я прави още по-вредна. На базата на още различни проучвания решихме, че сега е точният момент за развитието на бранда VAFE.

Наличието на разработки на други биоразградими продукти говори, че светът се развива в тази насока и това е страхотно. Бавен процес е, но важното в случая е, че първите крачки вече са направени.

Смятате ли, че хората в България все повече насочват мисленето си към опазване на околната среда?

Петър: Сигурен съм, че е така, защото в последно време ставаме свидели как много млади хора в страната развиват различни екологични инициативи и проекти, които създават устойчивост. В същото време успяват да въздействат и въвлекат околните.  

Наскоро попаднах на една статистика, която показа, че българите подкрепят мерките за намаляване на пластмасовите отпадъци. Над 80% от тях се безпокоят също от въздействието им върху околната среда и здравето. Това означава, че хората са решени да се справят с проблема и се радвам, че ние като екип можем да предоставим едно от решенията за това, и да се борим за една обща кауза.

Ядливите чаши са от доста време на световния пазар. Какво е новото в технологията на VAFE wafflecup?

Мария: Да, така е! Световните тенденциите на пазара са, че употребата на еднократна чаша за кафе се увеличава с всяка изминала година. Това принуждава големите корпорации да търсят различни алтернативи за борба със замърсяването на околната среда.

Наличието на разработки на други биоразградими продукти говори, че светът се развива в тази насока и това е страхотно. Бавен процес е, но важното в случая е, че първите крачки вече са направени.

Факт, е че има ядливи чаши на пазара, но към момента тези продукти са или много скъпи, или са нездравословни - използват се глазура от шоколад или захар, за да защитят чашата от протичане.

Младен: Именно това ни отличава от конкуренцията - използваме суровини, които на практика са неизчерпаеми в световен мащаб. Те съдържат в себе си множество вещества, полезни за човешкото тяло. В същото време, процесът на преработка на единица продукт не изисква прекомерното използване на ел. енергия.

Предлагаме продукт на пазара, който е предназначен за масова употреба и е на достъпна цена. Целта ни е, всеки един човек да може да си позволи VAFE ежедневно.

Вдъхновяващо е да си част от тази промяна и да успееш да заразиш хората около себе си, защото колкото повече се употребяват нашите продукти, толкова по-малко ще бъдат използвани тези за еднократна употреба. Казвам продукти, защото не смятаме да спрем развитието си само с тази чаша в следващите няколко години.

Вярвам, че тези технологии могат да променят света към по-добро и VAFE е част от тази трансформация.

Какви напитки обича VAFE wafflecup и колко време можем да им се наслаждаваме преди да похапнем с нея?

Петър: Обожава всякакви напитки! Технологията на чашката позволява тя бъде използвана в рамките на 120 мин.

Вкусът ѝ е...?

Петър: Вкусът е неутрален, за да не променя вкуса на напитката или храната, сервирана във Vafe.

Мария: Удовлетворящ, в онзи възвишен смисъл, че ставаш част от нещо голямо, което има за цел да промени цяла индустрия в света като цяло.

Къде можем да ги срещнем или купим за вкъщи?

Петър: Най-лесния път до тях е да се поръчат, но ако ни следите в социалните мрежи, скоро ще разберете и къде можете да срещнете  VAFE.

Коя е вашата любима напитка, с която обичате да похапвате VAFE wafflecup?

Петър: Късо кафе

Мария: Дълго кафе с малко мляко   

Младен: Горещо кафе

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px