Вход

Разлог чества своя празник

 

Днес, 24 октомври е празникът на Разлог, един от най-големите празници в календара на общината. Навършват се 103 години от Освобождението на града. Празникът на Разлог започна с тържествено издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Разлог. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Васил Левски.

В храма „Свето Благовещение Богородично“ тържествена света литургия отслужиха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и Викарният епископ  на Солунския митрополит, заедно с храмовото духовенство от Разложката духовна околия.

На празника на Разлог се освети реставрираната камбанария в храм „Свети Георги”.

На  24 октомври /11 октомври стар стил/ 1912 година с камбанен звън Разлог известява изстраданата си свобода.  Разлог плаща за свободата си с кръвта на своите свидни хора. Стотици са имената, които помним и предаваме с преклонение от поколение на поколение. В еуфорията на размирните дни Разлог е опожарен и плячкосан, изземват се архивите и документацията. Първият ден на свободата потъва в страдание.


Това е голямо изпитание за свободен Разлог и особено за първия кмет Владислав Каназирев, който възкресява Разлог от руините, отстоява неговата идентичност и го превръща в главен околийски център”, каза в своето слово инж. Венцислав Гърменов, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Разлог.

В 18.00 часа в големия салон на НЧ „15. IX. 1903 - 1909” в Разлог започва празничният концерт с участието на самодейни състави.  

 

 

Последно променена вЧетвъртък, 29 Октомври 2015 09:11

Banner 468 x 60 px