Вход

Германия избира парламент

Днес Германия избира нов парламент. Във вота участват рекорден брой партии – 42, като 16 от тях се явяват на избори за първи път.

Според последните социологически проучвания управляващият Християн-демократически съюз на канцлера Ангела Меркел запазва убедителната си преднина. На второ място е Германската социал-демократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц, а трета е популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия". 

 Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага. Минималният брой на местата трябва да е 598 души. Половината от тях отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5%. Другата половина от местата са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50%, или не.

За четвърти пореден път Ангела Меркел ще е канцлер на Германия.

 Данните, които обявяват социолозите от екзитполовете, показват, че по-голямата част от гласовете отиват при управляващия Християндемократически съюз на Ангела Меркел - около 36 на сто. Германската социалдемократическа партия на основния опонент Мартин Шулц получава малко над 22 на сто.

 

Ангела Меркел отново е канцлер на Германия

 d0 bc d0 b5 d1 80 d0 ba d0 b5 d0 bb

Точните места в Бундестага ще се разберат по-късно през нощта, но е ясно, че Меркел е принудена да се коалира, въпросът е с кого.

http://www.kmeta.bg

Banner 468 x 60 px