Вход

"София филм фест" предлага 177 заглавия

С премиера на филма "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на Иглика Трифонова ще бъде открит международният "София Филм Фест", който ще се проведе между 10 и 20 март. Филмът е по действителен случай от времето на войната в бивша Югославия.

Пълната програма, качена на сайта на международния фестивал, включва 177 пълнометражни и документални заглавия, 32 късометражни филми, сред които са повече от 60 български заглавия.

Ето новите български филми, които ще бъдат излъчени за първи път: 

"24 часа" на Кирил Станков. Филмът показва 5 отделни истории - на двойка пенсионери, млад бизнесмен, антисоциална личност, която живее сама в планината и парапланерист. Филм за любов, успех, приключения, тъга и болка. 

"Децата на тихата революция" на Виктория Ершова. България през 1995, след абитуриентски бал. Филм за група ученици и техните мечти. За тяхното търсене на щастие и пътуването из живота. Една от тези истории е на самата Виктория Ершова.

"Легендата" на Владимир Щерянов. Филм за Нешка Робева, за нейните успехи и неуспехи. За "златните момичета" и за последвалите шоуспектакли. 

"Истории като на кино" на Атанас Христаков. Разказ за вълнуващите спомени, свързани със старите столични кина през погледа на колоритни герои.

"В огледалото" на Юлия Кънчева. Филм за трагикомичния пъзел от лични изповеди в огледалата на фризьорски салон.

"Балкански роял" на Кеворк Асланян. Историята на Петър Димитров, дипломиран диригент. Мечтае да се реализира като световен диригент, но по стечение на обстоятелсвата се занимава с ремонт, реставрация и продажби на рояли и пиана.

"Звярът е още жив" на Мина Малева и Весела Казакова. В търсене отговор на въпроса "Защо социалистическата идея се е провалила?", млада българка изважда досието на починалия си дядо. В един полумистичен диалог с дядо си, визуализиран чрез анимация, внучката възстановява колективната памет на поколенията.

"Баща ми, майка ми, сестра ми" на Димитър Коцев-Шошо. Ива (17) и Мая (12) са деца на разведени родители, с общ баща. Филм за оцеляването в свят с много родители и размити семейни граници. Забавление е измислянето на истории за преподавателите, но някои от тях може да се окажат и истина.

"На педя от земята" на Максим Генчев. Началото на Студената война. На една гранична застава, формално охраняваща запечатана нацистка уранова мина, пристига нов командир - лейтенант Каралев заедно със семейството си. След въдворяването на желязна дисциплина от лейтенанта  започват да се случват потресаващи убийства. 

За първи път ще има и специална категория за копродукции с българско участие. Сред заглавията са:

"Кербала" на Кшищоф Лукашевич. Времето е април 2004 г., когато войната в Ирак е в разгара си. Когато поклонници честват своя празник Ашура, бунтовници на Ал Кайда и Aс-Садр започват серия нападения над града - Кербала. Атаките са посрещнати само от осемдесет български и полски войници, оборудвани със запаси и боеприпаси за 24 часа и без връзка с базата.

"Банат" на Адриано Валерло. Разказващ историята на Иво -агроном, принуден да работи в неплодороден район в Банат, Румъния.

"Само в мечтите ти!" на Петр Оукропец. Шестнайсетгодишната Лаура копнее да разкрие страстта си към паркур салта и скокове. Следвайки тази страст, тя бяга при майка си в Прага и се явява на кастинг с най-добрите в сферата на паркур. 

"София Филм Фест" е организиран от Арт Фест под патронажа на Столична община. Партньори са Министерството на културата, Националният филмов център и Националният дворец на културата,

 

www.trud.bg

Последно променена вНеделя, 13 Март 2016 12:52

Banner 468 x 60 px