Вход

АРТ БУРГАС ОТКРИВА БИЕНАЛЕТО „ПРИЯТЕЛИ НА МОРЕТО“ ТОЗИ ПЕТЪК В ДВОРА НА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ“

Внушителна изложба на 117 автора ще бележи 9-то издание на бургаското Биенале "Приятели на морето". Експозицията ще се открие на 4-ти септември /петък/ от 18.00 часа в двора на галерия "Петко Задгорски". 242-ма са авторите от цялата страна подали заявление за участие в Биенале' 2020 .След селекцията на почетното жури право за участие в изложбата са получили общо 117, от тях 74 автори с живопис, 23 автори с графика и 20 автори със скулптура.

През годините изложбата "Приятели на морето" се налага като една от най-престижните извънстолични изяви на българските художници. На място ще бъдат отличени авторите в отделните категории - награда на Община Бургас за живопис и пластика, награда на Община Бургас за графика и пластика, награда на Община Бургас за скулптура и пластика, награда на БХГ "Петко Задгорски" за живопис, награда на СБХ за млад художник, награда на името на Тодор Атанасов.

Бургаското Биенале възниква през 1968 г., като първа национална извънстолична изложба. Налага се при голям интерес у българските творци, като национална изложба - биенале за съвременно българско изкуство. Изложбата се организира със съдействието на СБХ и Община Бургас и продължава до 1984 г.

След 20-годишно прекъсване Биеналето е възстановено от Община Бургас, Дружество на художниците - Бургас и БХГ "Петко Задгорски". Оттогава до сега са проведени осем /8/ подновени издания на изложбата и тази година предстои 9-то издание. Основна и важна част от фонда на галерията са постъпления от творби, наградени, откупени и дарени от участниците в изложбата.

Картините за участие в изложбата се избират от жури в 7-членен състав от утвърдени автори в изобразителното изкуство и представител на Община Бургас. Журито определя и наградените творби, кито се експонират в залите на БХГ "Петко Задгорски" и изложбената зала на "Дружество на бургаските художници". От 2006 г. се издава пълноцветен двуезичен каталог.

 

Banner 468 x 60 px