Вход

Доброволци помагат с безвъзмеден труд в розобера край Карлово

В продължение на вече седмица около 30 доброволци от различни неправителствени организации и от Съюза на транспортните синдикати в България се включват в брането на розов цвят в масивите край Розино, Иганово и Карлово.  

За поредна година поради ниските изкупни цени собствениците на розови масиви са изправени пред предизвикателството да предложат адекватно заплащане на своите работници, в резултат на което желаещи за брането на розов цвят се намират все по-трудно.

Преди седмица обаче десетки доброволци в страната се обединиха около идеята да отидат на полето и да се включат в брaнето, в името на това българската роза “дамасцена“ да бъде съхранена и страната ни да продължи да бъде лидер в производството на българско розово масло.

,,Българската роза "дамасцена", тя не е просто символ на България, по нея е правен световния стандарт за розовото масло и смятам, че ние трябва да го възродим.

Надявам се ние да сме примера, който всяка година да довежда след нас още хора", споделя пред karlovopress Надежда Станева, доброволец в брането.

Според розопроизводителите в страната проблемът с осигуряването на достатъчно работна ръка ще продължи да бъде водещ проблем и занапред и затова те се надяват доброволчеството да бъде насърчено.

,,В доброволчеството ние виждаме една алтернатива на традиционните работници.

Всеки ден в градините ни остава неприбран цвят. Не успяваме да приберем всичко първо защото кампанията от гледна точка на метеоролигичните условия е доста лоша и второ - защото дестилериите са намалили преработвателните капацитети и ние не можем там да реализираме 100% от количествата си", казва пред karlovoprss Христо Николов, председател на Асоциация на розопроизводителите в България. 

Доброволците са убедени, че благородното дело трябва да продължи и за в бъдеще и призовават всеки, който има възможност да се включи в брането да го направи и да се докосне до красотата на българския розов цвят.

 

                                                                                                                        Заглавна снимка: nationalgeographic.co.uk   https://uspelite.bg/

Последно променена вПетък, 12 Юни 2020 14:33

Banner 468 x 60 px