Вход

Изложбата “Еврика“ е част от откриващия уикенд на европейска столица на културата

         Пътуваща изложба Eврика

 

11 Muzeiko_Temporary Exhibition (1)

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата и ще се настани задълго с любопитни научни открития. Знаете ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? … Много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал „телефон“ и случайно ли е открит телевизорът? Отговори на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика“. Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей  в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букурещлиев“ 14 (Сахат тепе).

            „Изложбата, която ще остане в града до края на годината, е чудесен повод Музейко да се срещне с Пловдив и да покаже света на науката такъв, какъвто винаги ни се иска да бъде – завладяващ, интригуващ, достъпен. Надяваме се присъствието ни в града да провокира интерес сред различни възрасти не само към изобретенията, променили човешкия живот, но и към неограничените възможности на въображението и новаторския подход“, коментира Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в Музейко. 

            “Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм. Докато гостува в града под тепетата Музейко ще разкрие как работи фонографът, защо шантавият пластилин и фризбито са сред най-смешните изобретения и как летателният балон издига братята Монголфие високо в небето.

Домакин на изложбата е Регионалният исторически музей. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.

До момента изложбата за изобретенията е гостувала на София, Разград и Габрово

 

Допълнителна информация:

Работно време:

- от понеделник до събота от 10.00 до 16.00 часа през януари и февруари 2019 г.

- от понеделник до неделя с работно време от 10.00 до 16.00 часа през март 2019 г.

- от понеделник до неделя с работно време от 10.00 до 18.00 часа от април до декември 2019 г.

Цени:

- Деца до 7 години (първи клас) - безплатно

- Учащи - 1 лв.

- Възрастни - 2 лв.

- Ръководителите на училищни групи не се таксуват.

Заявки за групови посещения:

+359 32 62 88 86, +359 879 88 68 51.

Повече информация можете да откриете тук: www.muzeiko.bg/

и historymuseumplovdiv.org . 

Последно променена вПетък, 04 Януари 2019 18:07

Banner 468 x 60 px