Вход

Детски игри отпреди дигиталните технологии ще покажат на Празника на чевермето в Златоград

Златоград - Празник на чевермето.


Детски игри на поколенията преди дигиталните технологии ще бъдат показани на Празника на златоградското чеверме на 5 май, информират от общинската администрация. Възстановката на игри на децата на 20-и век ще бъде разиграна от възпитаници на детските градини в града. Хиляди гости от страната и чужбина се очакват за петото издание на празника на чевермето. Златоград ще приготви за фестивала около 150 чевермета.
Възпитаниците на детските заведения ще пресъздадат игрите на своите баби и дядовци от времето без мобилни телефони. Демонстрацията на забравените детски забавления е част от празничната програма.
Гостите на фестивала ще имат възможност да видят технологията на изпичане на родопското чеверме. Предвидени са дегустации на традиционни за Златоград ястия. Изпълнения на стотици каба гайди, на родопски състави и певци са включени в празничната програма на 5 и 6 май. Двудневният фолклорен празник ще представи родопска музика и танци в изпълнение на групата "Елика", Николай Славеев, Виевската група, оркестрите "Рожен" и "Славяни", самодейни състави от Златоград.
Ансамбъл "Родопа" ще покаже танцово-музикалния си спектакъл "Невястата" от 20.00 ч. на 5 май. Самодейни танцови състави ще се конкурират в "Надиграй ме в Златоград" на 6 май.

Смолян, /Христина Георгиева, БТА/

Banner 468 x 60 px