Вход

ЦИК проведе обучение за предстоящите избори в Благоевград

Областният управител Бисер Михайлов откри днешното обучение на общинските избирателни комисии и представители на общинските администрации във връзка с подготовката на изборите за общински съветници и кметове и за национален референдум, насрочени за 25.10.2015 г. Обучението се проведе в зала „22 Септември“ и бе организирано от представители на Централната избирателна комисия, определени за област Благоевград - Георги Баханов и Росица Матева. На срещата присъстваха представители на Областна администрация, общинските администрации, ОД МВР, РД ПБЗН и на всички общински избирателни комисии от област Благоевград.

По време на обучението се разгледаха методическите указания за Общинските избирателни комисии, които се отнасят до самия изборен ден. Ще бъде спазена практиката от минали избори  протоколите да бъдат първо приети и след това да започне тяхното сканиране, за да няма излишно забавяне.

„Първо ще бъде обявен вотът за избор на кметове, за да може там, където е необходимо, своевременно да се обяви и решението за балотаж. След това ще бъде обявен изборът за общински съветници“, обясниха представителите на ЦИК. По думите им допълнително затруднение ще създаде и смяната на астрономическото време, която съвпада с датата на изборите на 25 октомври.

До настоящия момент Областна администрация Благоевград е осигурила всички видове материали, ангажимент на областния управител, които са изпълнени в съответствие с решенията на ЦИК и в необходимите количества. От осигурените централизирано изборни книжа и материали са получени и са подготвени за общините 16 вида изборни книжа, в това число и бюлетините за гласуване в Националния референдум. Очакват се още 20 приложения, част от които ще пристигнат утре и своевременно ще бъдат разпределени.

„Утре на място в печатницата на БНБ ще получаваме бюлетините за местния вот. Във връзка с изпълнение на процедурата по предаване на отпечатаните бюлетини, предаването им ще се извърши на територията на печатницата в присъствието на упълномощени представители на Областна администрация и на двама упълномощени членове на съответната общинска избирателна комисия. Предаването към ОИК и общинските администрации на бюлетините, изборните книжа и материали ще бъде през идната седмица, като за деня и часа ще бъдете допълнително уведомени“, каза Михайлов и допълни, че разчита на професионализма на всички институции за успешната подготовка и провеждане на изборите за общински съветници и кметове и за Националния референдум на територията на област Благоевград.

Последно променена вСъбота, 17 Октомври 2015 17:34

Banner 468 x 60 px