Вход

България е в челната десетка по усвояване на европейски средства

"Искам да ви кажа една много добра новина за България. Ние най-сетне сме в челната десетка по усвояване на средства от ЕС". Това заяви в Старосел заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която гостува за откриването на гроздобера в Старосел.Тя подчерта, че последната година сме на осмо място по усвояване на европейските пари. Георгиева даде пример с привличане на достатъчно средства по оперативните програми за района на  община Хисар и  село Старосел. С малки грантове тук се обновяват лозята, пътищата, инфраструктурата и туризма.

Кристалина Георгиева подчерта, че особено важно е да се намират трудни решения за това как да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тя даде пример с т.нар. стартъп компании, където страната ни е на първо място на Балканите.

"На практика по всички програми на ЕС имаме напредък", отчете Георгиева и посочи, че сериозно е само забавянето но ОП „Рибарство и аквакултури”.

Тя смята, че е особено добре за България, че има голям напредък по линия на селските райони, малките общини, както и по линия на малките грандове.

Кристалина Георгиева подчерта, че за този течащ програмен период ние имаме за усвояване 32 млрд. лева, като първо трябва да имаме готови проекти.

"Много е важно наред с магистралите да строим и малките пътища", обобщи Георгиева и посочи, че трябва да продължим да връзваме по-изостаналите региони. Тя открои и построяването на трети мост над река Дунав от страната ни, като тази важна пътна връзка  да се строи по линия на плана Юнкер. 

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева разгледа  Тракийския храм край Старосел,  където в момента вървят укрепителни дейности с 350 000 лв., осигурени от Министерството на културата. Тя присъства и на избора на Кралица на виното.

 

 

Последно променена вЧетвъртък, 08 Октомври 2015 13:46

Banner 468 x 60 px