Вход

ЗИМЕН ПРАЗНИК – БЕЛИЦА – СЕМКОВО- 2016


След 10-годишно прекъсване кметът на Община Белица Радослав Ревански възражда Зимен празник Белица-Семково-2016
„…Време е да караме ски на Семково. Природата ни е толкова пленителна и уникална и никой не знае за това. Време е да се захващаме и да работим здраво. Да възродим зимния празник, да привлечем вниманието на всички върху нас, да обновим инфраструктурата, да направим Семково и Община Белица привлекателна туристическа дестинация с подкрепата на правителствени и неправителствени организации. Това обяви пред своя екип Радослав  Ревански и насрочи Зимен празник – Белица - Семково на 20 февруари 2016, когато академичната младеж почива и спортува в своите туристически бази…”


Няма съмнение, че Рила планина е най-красивата в България, както през лятото, така и през зимния период. Тя крие неимоверно много прекрасни кътчета, сгушени в полите й. Едно такова райско място е  курортен комплекс Семково. Може би не толкова популярен, но Семково носи своя уникален чар и редица предимства пред по-големите, шумни и пренаселени курорти в България. Планинският курорт Семково се намира в местността Семкови поляни, Югозападна Рила, Ковачки дял, на 1550–1600 м н.в. Над Семково се извисяват някои от най-високите върхове в тази част на Рила – вр. Черна поляна (Карааланица, 2716 м), вр. Скалец (Реджепица, 2678 м), Ангелов връх (2643 м) и вр. Пъстри слап (Аладжа слап, 2683 м. Курортът е разположен на 17 км северно от Белица. До него се стига по живописен планински път, лъкатушещ покрай Беличка река, минаващ край водопадите „Казаните” и местността "Стеници", известна със своите скални образувания и легендата за Бела Ица. Курортът представлява комплекс от сгради – хижа, почивни станции, хотели, вилни селища, ски писти, заведения за обществено хранене и др., разположени на огромна поляна с южно изложение. Обграден е отвсякъде със смърчови и борови гори, зад които от три страни се издигат високите върхове на Източна, Средна и Югозападна Рила. На север се намират няколко циркусни езерни групи и величествените  върхове на Рила, оглеждащи се в тях. 

Семково е един от най-старите зимни курорти в България. Разполага с добра инфраструктура за ски спорт, особено подходяща за начинаещи. През лятото е възможен и преход от Семково до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки. Освен невероятната природа, на територията на Община Белица има изградена инфраструктура и маркирани и немаркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт Семково, Парка за танцуващи мечки и град Белица със забележителностите около тях. По силата на Разпореждане на МС/29.07.1954 г. Семково е обявено за курортна гора. С приемането на първия градоустройствен план през 1960 г. той  придобива статут на селищно образование - Заповед №363/19.04.1960 г. Със заповед № 2620 на МНЗ от 1963 г. КК Семково е обявен за курорт с местно значение. През 1978 г. с Решение № 239/30.12.1/1978 г. Семково е обявен за курорт с национално значение.
Отстои на 17 км от Белица, разположен на  1600-1700 метра надморска височина.
Семково има своята дългогодишна история. Към скромните частни вилички на Поптомов /най-  старата/ и на няколко беличани от 1960 г. в рамките на десет години в планинския курорт  се развива  строителство на ведомствени почивни домове и хотелчета и се оформя като социален  летен и зимен курорт. През 1962 – 1963 г. със средства и труд на преподавателите от Технически университет (тогава ВМЕИ) и студенти спортисти започва строителството на високопланинската база на Техническия университет  на Семково. Тя е първата построена туристическа база  в местността. Малко по-късно се построява и базата на /по онова време ИСИС/ днес  Университета по архитектура и геодезия. Вече 60 години Семково принадлежи на академичната младеж в България. Оттогава до днес величественият курорт се посещава от студентите на Техническия университет, Университета по архитектура и геодезия, Софийския университет , Нов български университет и др.
Природното богатство на туристическа дестинация Белица и съществуващите  ски писти и оборудване  автоматично превръщат Семково в курорт за масов ски туризъм и място за ваканция и почивка през цялата година.  
През 2009 година един проект на читалище „Георги Тодоров-1885” в  община Белица позволи Белица да бъде  включена в Европейската мрежа  EDEN . EDEN - European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации) е инициатива на Европейската комисия, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Инициативата се базира на национални конкурси, провеждани ежегодно, в рамките на които се избира туристическа "най-добра дестинация" за всяка участваща държава.
В България EDEN дестинациите са общо 12. Те са избрани в рамките на 3 национални конкурса за отлична туристическа дестинация по темите: културен туризъм, защитени територии и акватик туризъм. EDEN дестинациите от България са: Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, Природен парк "Странджа", Кърджали, Казанлък, Белица, Сандански, Сапарева баня и Кюстендил.
Спечеленият от МИЕТ проект през 2016 г. за комуникационна кампания за популяризиране на българските EDEN дестинации, включващ и Белица, е на стойност 64 285 евро. Кампанията предвижда да се създаде сайт за обмен на добри практики между създателите на всяка от дестинациите. Те ще бъдат интегрирани и в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Маршрутите ще бъдат представени и на други специализирани борси и събития.

Последно променена вЧетвъртък, 11 Февруари 2016 17:52

Banner 468 x 60 px