Вход

Споделените електромобили в София вече са два пъти повече

Желаещите могат лесно да вземат и да върнат електромобил само с помощта на мобилното приложение Spark.

Електромобилите навлизат все повече на пазара, а масовото въвеждане на по-безшумните и екологични пътувания със сигурност са цел на голяма част от европейските общества. Тук се намесва платформата за споделено пътуване Spark, която работи в България от края на октомври 2017 г. и предлага на потребителите електромобили, които могат да бъдат взети и оставени в почти всяка точка на столицата.

И това се случва само с приложение на мобилния телефон. Интересно е, че по нашите ширини няма подобна платформа.

 
 
Услугата стартира първоначално с 25 коли, а от днес електромобилите вече са 60. Според създателя на компанията Стефан Спасов услугата е достъпна и лесна за всеки, който притежава мобилен телефон с операционна система Android. Чрез него колите могат да се резервират или да се прекратява сесията. Условието е автомобилът да бъде оставен на синя или зелена зона, или на още няколко предварително посочени точки в столицата. А най-хубавото е, че освен таксата за ползване, електромобилите не изискват средства за зареждане - това се прави безплатно в системата на Eldrive.
 
Маркус Татцер - изп. директор на "Порше БГ", Стефан Спасов - основател на Spark и Коста Чолаков - изп. директор на ДЗИ
 
Марката на по-голямата част от електромобилите е Volkswagen e-UP – малък, компактен и удобен за градско пътуване. Освен него Spark предлага и три автомобила Nissan NV200. До момента компанията има 10 хил. регистрации и се старае всекидневно да увеличава мрежата си от достъпни зони за паркиране.
 
„До края на годината целим да има поне 100 електроавтомобила по улиците на София, а за 2019 г. – поне 250 електромобила“, заяви Спасов. Пред Economic.bg той сподели, че се планува платформата да се разрасне в други градове в и извън страната.
 
Партньори на платформата са ДЗИ и „Порше БГ“. Маркус Татцер, изпълнителният директор на „Порше БГ“, сподели пред журналисти днес, че проектът променя правилата на играта в градската мобилност и заедно с него „Порше БГ“ се превръща в най-големия доставчик на електромобили у нас.
www.economic.bg

Banner 468 x 60 px