Вход

Проекти за над 10 млн. лв. по Програма „Морско дело и рибарство“ (ПМРР) 2014-2020 г. се изпълняват на територията на Община Бургас

Проекти за над 10 млн. лв. по Програма „Морско дело и рибарство“ (ПМРР) 2014-2020 г. се изпълняват на територията на Община Бургас. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева с Димитър Янчев, председател на Сдружение "Морски акорд", която се проведе в рибарското селище Ченгене скеля край Бургас. На срещата присъства и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева.

Министър Танева допълни, че близо 7 млн. лв. от тези средства са изразходвани за инвестиции в аквакултури, пристани за лодки, както и за преработка на продукти от риболов и аквакултури за 12 проекта по МАП. Тя съобщи, че Местната рибарска инициативна група (МИРГ) "Бургас-Камено" е одобрена за изпълнение на стратегия за водено от общностите местно развитие, по която вече са стартирали проекти с общ бюджет над 3 млн. лв.

В ход са три проекта по ПДЧ на обща стойност над 2,6 млн. лв. за модернизиране и популяризиране на рибарското селище "Ченгене скеле". Към момента са изплатени общо 430 хил. лв. за изграждане на пристани и за подпомагане дейността на рибарите. Другите два проекта имат за цел създаване на етнографски комплекс с цел популяризиране на района.

Заради пандемията от COVID-19 рибарският сектор беше подпомогнат с над 17 млн. лв. и е отворен прием на проекти по три извънредни мерки на програмата. Има пълно усвояване на средствата по мярка 1.9 „Подкрепа на собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последици от огнището на COVID-19 поради временно спиране на риболовната дейност“ Общо 77 проекта са на стойност над 2 млн. лв. е подадено.

Banner 468 x 60 px