Вход

Документален филм за екологичната енергия и енергийни общности

На 18 април 2022 г. (понеделник) в Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград бе представен документалният филм „WE the Power“. Инициатор на прожекцията е сдружение „За Земята“ - независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета. Темата на филма е за алтернативна енергия (слънчева и вятърна)  и възможностите за създаване на енергийни общности (кооперативи) за производство на такава енергия като алтернатива на големите енергийни компании и силно централизираните електроенергийни системи. Учениците бяха запознати с усилията по темата на гражданското общество в различни европейски държави за промяна на националното им законодателство и приемането на Европейска директива за енергия от възобновяеми източници (RED II).

Встъпителни думи по темата имаха инициаторите на прожекцията Румяна Боянова и Светослав Стойков от сдружение „За Земята“ и Наталия Димитрова-Попова от мрежата за гражданско действие BlueLink.

Домакини на прожекцията и дискусията по темата бяха ученици от клуб „Общество на знонието“ и младши посланици на европейската мрежа на училищата посланици на Европейския парламент, и учителят по история и по гражданско образование в гимназията и ръководител на клуба Николай Куколев.

Последно променена вНеделя, 24 Април 2022 13:56

Banner 468 x 60 px