Вход

Занаятчийско училище за деца отваря врати в Пловдив

Занаятчийско училище за деца ще посрещне първите желаещи да се докоснат до магията на българския бит, наследство и култура. Двадесет майстори ще имат възможността да предадат своите знания на 100 деца всеки месец. Официалното откриване ще се състои на 6 март в старата част на град Пловдив. 

Обучението ще бъде безплатно за всички деца от пловдивските училища. Всяко дете може да избере удобно за него време за посещения -  дали от март до юни, или през септември и октомрви. Занаятите, които ще бъдат представени пред учениците са разнообразни и интересни. Рисуване върху стъкло, пекарство, художествена керамика, ремонт на старинно оръжие, иконопис, художествени тъкани, обработка на дърво и още много други занаяти са част от богатата програма. Училището е и в помощ на майсторите от етнографския проект "Улица на занаятите", но също така предлага на посетителите и учениците си интересно преживяване, положителна емоция и много нови знания. 

През летните месеци вратите на занаятчийското училище ще бъдат отворени за граждани и чуждестранни туристи, а всеки желаещ ще може собственоръчно да изработи сувенир от Пловдив.

Възпитаниците на училището ще имат и възможността да се обучават и да вземат участие в известни форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите, както и в различни занаятчийски изложби. Проектът ще даде възможност на децата да научат повече за българските традиции, работата на майсторите и историята на много от популярните занаяти. 

"Децата са истински щастливи, когато работят и създават нещо с ръцете си. Най-често моделират от глина плодове и зеленчуци, като ги оцветяват в най-ярки цветове. Интерес към керамиката проявяват най-вече деца между 10 и 12 години", сподели пред БНР Тони Пранджева, която ще обучава учениците по художествена керамика. 

Проектът е реализиран с подкрепата на Министерство на културата, община Пловдив и Регионалната занаятчийска камара.

Източник: БТА, БНР https://uspelite.bg/

Последно променена вПетък, 26 Февруари 2021 18:16

Banner 468 x 60 px