Вход

Младежкия хакатон на УНИЦЕФ "Дигитални решения за медийна грамотност: правото ми на мнение"

,,Радваме се, че днешното събитие е под патронажа на г-жа Захариева в качеството ѝ на шампион на инициативата на УНИЦЕФ "Неограничено поколение". Благодарим на УНИЦЕФ и партньорите за организацията и на всички млади хора, за активността и ангажираността‘‘. Това каза заместник-министърa на външните работи Георг Георгиев от името на Екатерина Захариева (патрон на събитието), вицепремиер и министър на външните работи, по време на Младежкия хакатон „Дигитални решения за медийна грамотност: правото ми на мнение“. Събитието се проведе в София Тех Парк на 17 юли 2020 г.

В своето приветствено слово Георгиев поздрави всички млади хора, взели участие в инициативата. ,,Смятам, че днес за младите хора, но и не само, за цялата будна гражданска общественост, чувствителността към медиите и съдържанието, което те произвеждат, е изключително важно. Радвам се, че днес има много млади хора, ангажирани така задълбочено, обществено и социално, с това да произвеждат съдържание, което има стойност‘‘.

Георг Георгиев изрази увереност, че не малко ще изберат пътят на журналистиката като професионален. ,,Не малко са тези които, проектирайки през много важната за всяко общество призма на медиите, ще дават своя важен принос за това, всеки един нас като заинтересован и активен член на обществото, да бъде информиран и посредством информацията да взима адекватни решения‘‘.

Заместник-министърът призова младите да се обръщат към Министерство на външните работи, в чието лице биха могли да открият приятел и партньор, както и институция, която ще ги подкрепя до максимума на своя капацитет и възможности.

Основен организатор на Младежкия хакатон е д-р Джейн Муита. Сред организаторите е и Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, представител на УНИЦЕФ за България. Домакин бе Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Класирането на отборите завърши така: Интерактивен сайт за разпознаване на фалшиви новини - печеливш в категория “Най-голяма прилижимост”; Кампания за етично отразяване на инциденти - печеливш в категория “Най-иновативен проект”; Онлайн игра за киберсигурност - печеливш в категория “Най-атрактивна презентация”; Тийнейджърски сайт за борба с кибертормоза - печеливш в категория “Най-оригинална идея”; Онлайн канал за популяризиране на младежки мнения и проекти - печеливш в категория “Най-голям потенциал за промяна”

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасява живота на децата, отстоява техните права и им помага да реализират потенциала си.

Banner 468 x 60 px