Вход

Министър Ангелкова: Активният сезон стартира с кампания за България като сигурна дестинация след COVID-19, схема 80:20 за подкрепа в туризма и субсидия на чартърите

Страната ни обяви сред първите, че посреща туристи вече от 34 държави без карантина, от 25 юни се очакват полети от Нидерландия, Германия, Полша и други водещи пазари

Активният сезон 2020 г. стартира с антикризисна рекламна кампания, насочена към целевите за туризма пазари. До седмица започва популяризиране на страната ни по BBC и CNN. Водещото послание е, че България е една от дестинациите, които се справят най-добре с последиците от COVID-19, и е сред сигурните места за почивка в световен мащаб. 

По отношение запазване на заетостта, радвам се, че предложението на Министерството на туризма мярката в подкрепа на бизнеса 60:40 да се трансформира в 80:20 за туризма се подготвя и се надяваме да действа от 1 юли, благодаря на колегите министри за разбирането и подкрепата на сектора.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на кръгла маса, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции, посветена на преодоляването на негативните последици от пандемията в секторите на автобусните превози и туроператорската и турагентската дейност.

Ситуацията в туризма е тежка в цяла Европа и по света, не само в България. Ще отнеме време, за да се възстанови доверието на туристите и да се върнем към състоянието на сектора преди заразата с COVID-19 и това става с единни усилия, отбеляза министърът, подчертавайки, че взетите от правителството мерки са изключително важни и навременни и дават резултати. Още от 1 юни България отвори границите си за приемане на туристи от 29 държави без карантина, а от днес това е факт вече за 34 страни, посочи министърът. Следвайки указанията за Европейската комисия за сектор туризъм и транспорт, от днес започва да функционира платформа, която ЕК създаде. Тя актуализира данните, които ние изпращаме като държава, за да може постепенно да възстановяваме пътуванията и туристопотока. 

Летният сезон се очаква да бъде тежък и необичаен, в постоянен контакт сме с мениджъри и представители на водещи туроператори, които работят на пазар България. Очакват се първи чартъри от 25 юни от Нидерландия, Германия, Полша и от други водещи пазари. От днес румънските граждани могат да пътуват без карантина, така че очакваме засилeн интерес към Северното Черноморие.

Друг важен момент от промените в Закона за здравето е възможността за субсидиране с 35 евро на седалка при чартърните полети. Указанията са готови и предстои финално съгласуване с Министерството на финансите и Европейската комисия. Идеята е мярката да стартира този сезон и туроператорите да се възползват максимално. Те ще подават заявления към Министерството на туризма. Предвижда се мярката да важи още 2 години, за да се насърчи туристопотокът, стана ясно от думите й.